Карадайъ: Искаме България да излезе от кризата, ще подкрепим правителството на ГЕРБ

ДПС ще подкрепят първия мандат на ГЕРБ-СДС, обяви Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента.

„Ние се отнасяме много сериозно към тази тема, нека вървим стъпка по стъпка. Разговорите и срещите продължават. Полагаме усилия да има изход от политическата криза в България“, каза още лидерът на ДПС. 

Текат опити на ГЕРБ да направи кабинет с „Има такъв народ“ и ДПС. Вчера партията на Слави Трифонов обяви, че ще подкрепи проектокабинет на Мария Габриел. На трите формации обаче не им достигат 5 гласа. Те разполагат общо със 116, заради което ще разчитат на падащ кворум или на отделни депутати, които няма да спазят партийната дисциплина.

Борисов плаши: Няма ли правителство – няма бюджет

Ще ви отговоря като Кирил Петков – следващата седмица, ако няма правителство, няма да има бюджет. Приходите, както вървят, ще са по-малко от поне милиард и половина. Юни месец – между 10 и 14, държавата няма да може да си плаща дори заплатите и пенсиите, заяви Бойко Борисов в кулоарите на Народното събрание тази сутрин преди петъчния парламентарен контрол. По думите му няма как да се работи бюджетът, защото „без правителство няма мнозинства“. Той обяви, че заложници на политическата криза са Планът за възстановяване и устойчивост, еврозоната и Шенген.

„Толкова проблеми-заложници за това да се правят някакви политически игрички“, каза Борисов. Председателят на ГЕРБ заплаши, че България „едва ще крета без бюджет, бъдещи инвестиции“, ако не се сформира правителство.

Борисов спомена, че в скорошно интерво съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов е казал, че е възможно да се състави „конституционно правителство“.

„Конституционно правителство също е вариант, защото промяната в Конституцията изисква 160 гласа. Така че в следващите няколко дни може да се направят още совалки по тази тема“, коментира Борисов.

Все пак лидерът на ГЕРБ заяви, че е „оптимист за първият мандат“. Той каза, че ГЕРБ ще спазят обещанието си и ще подкрепят промените в Закона за съдебната власт за създаването на механизъм за контрол на главния прокурор Иван Гешев, когато те влязат за обсъждане в пленарната зала. 

„Както обещахме първия ден, ще подкрепим законите на Крум Зарков, както и го направихме в комисия. Ние не работим срещу хора и личности. Няма лична атака спрямо Гешев“, коментира той. 

„Аз не съм записал човек в живота си, никога и считам, че това е уронващо достойнството на този, който го прави“, каза още Бойко Борисов. Той отново разказа, че когато е разбрал за опита за атентат срещу Гешев, му се е обадил да види дали е жив.

„Никога не съм предлагал посланически постове, защото не съм в позиция да ги предлагам“, заяви председателят на ГЕРБ. 

Николай Денков от „Продължаваме промяната- Демократична България“ обаче не изрази притеснение, за възможността някой от депутатите на коалицията да бъде отцепен от ГЕРБ заради недостига на гласове. Според него никой от ПП-ДБ няма да гласува за мандат на ГЕРБ, нито някой от депутатите ще отсъства от залата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.