КАПАН: Властите в Сърбия държат наше бебе като заложник месеци наред

Властите в Сърбия държат българка и новороденото й бебе като заложници вече месеци наред. За казуса алармира Би Ти Ви, като майката уточнява, че съпругът й е изчезнал, което възпрепятства и ваденето на международен паспорт на пеленачето. 

В началото на октомври 2022 г. Боряна Водиченска пътува от Германия към България. Бременна е, а терминът е в началото на ноември.

В Ниш обаче получава болки и лекари я съветват да остане в болница. На третия ден от престоя тя получава силни контракции и ражда детето.

Жената казва, че с бащата на детето, който официално е неин съпруг, са били в добри отношения в Германия. Като сръбски гражданин обаче той е трябвало на всеки три месеца да се прибира в Сърбия. Преди 7-8 месеца той се прибира в родината си, но е закъснял с няколко дни. Обажда се на Боряна и казва, че вече има черен печат за Германия. След това се чуват, но рядко и накрая той изчезва.

„Единственото решение на целия проблем в момента е развод и да го лиши него от родителски права и тогава ще мога да направя паспорт на детето и да изляза от Сърбия да се върна в България“, каза жената. 

Димитър Цанев, генерален консул на България в Ниш, също коментира, че без дело няма как да се издаде документ на детето без подписа на единия родител.

„Детето съответно е и сръбски граждани. Ако му бъде издаден сръбски паспорт, също може да пътува до България, но и тяхното законодателство не позволява тази хипотеза“, уточни консулът.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.