Калин Стоянов: Брендо непрекъснато е бил търсен

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов коментира появата на издирвания от години Евелин Банев – Бредно, който сам се предаде в Софийския затвор, за да изтърпи присъдата си.

„В цял свят има международни престъпници, които се движат. Това обикновено се случва с фалшиви документи. От направената проверка не можем по безспорен начин да кажем, че Евелин Банев е бил в село Тлачене“, коментира той.

През този период от време, през който се е издирвал, има извършени изключително много действия, оперативно-издирвателни, на съответните адреси, и беседи с много хора, които са покрай него, и непрекъснато е бил търсен, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ по повод появяването в България на международно издирвания Евелин Банов – Брендо.

Считам, че колегите са били в посока действително да търсят човека, но това, че не е открит, вече е друг проблем, добави той.

Министърът каза, че не може да коментира въпроса дали някой е взел пари, за да съдейства на Брендо да живее и да не бъде откриван. „Надявам се, че няма такава ситуация“, коментира той.

Стоянов припомни, че Евелин Банев се яви пред Централния софийски затвор с валидна лична карта и реално се предаде, за да изтърпи наложеното му наказание „лишаване от свобода“ за срок от шест години в България.

Днес от 11:00 часа съм на изслушване в пленарна зала, където на народните представители ще дам повече информация, съответно после и на медиите, посочи още служебният министър.

Калин Стоянов каза и че международни престъпници, за съжаление, десетки години се укриват и не могат да бъдат задържани в цял свят, като по думите му обикновено това се случва чрез множество фалшиви документи.

„Темата за новата организация в София е важна. Мисля, че е редно да се чуе и другата страна, а не само на Столична община. Поисках да напомня на Васил Терзиев, че законът е за всички. Има влязло в сила съдебно решение на Върховния административен съд. Трябва безусловно да се спре реорганизацията“, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов в студиото на „Тази сутрин“ в отговор на интервюто на кмета на София Васил Терзиев.

„Предприехме действия. МВР е институцията, която следи за спазването на закона. Имаме правомощия по този казус. Изпратихме разпореждане в понеделник, с което го уведомяваме за решението. Искаме да се обезопасят всички новопоставени елементи и трасета“, добави той.

„След като кметът казва, че са спрели  въвеждането на новата организация на движението, а там има новоизградена бус лента – МВР има ли право да глобява шофьорите, които се движат по бус лентата? Чух, че при влязло в сила решение, те чакат някакво становище. Решенията на съда трябва да се изпълняват, а не да се тълкуват“, категоричен е служебният министър.

„Тези три улици са в центъра на европейска столица. Ние ще си караме, както е по закон. Има шеф на СДВР, но има и министър на вътрешните работи. Това е важен казус за жителите на столицата. Да, Васил Терзиев ми писа, че проверката ми вчера не е била коректна. Няколко пъти чух твърдението, че в Комисията по транспорт в СОС имало член на КАТ „Пътна полиция“. Да, така е. Изготвен е протокол за проект за промяна за организацията на движението в центъра на София, но това е нещо, под което всички се подписват, че ще работят, но в МВР няма входирани никакви документи, по които следва и е законно „Пътна полиция“ да даде свое становище. По тази логика всеки може да прави всичко по булевардите на София. Човекът от КАТ се е подписал, че ще се работи, но няма входиран документ в МВР“, обясни Стоянов.

„Няма да си кореспондирам с Васил Терзиев със SMS-и и по Вайбър. Абсурдно звучи някой да тълкува решение на съда, което е окончателно. Да, те са спрели. Ние искаме да обезопасят всичко, което са поставили. Не говорим за строителна площадка. Има опасност за движението на хората по пътя“, категоричен е Калин Стоянов относно промените в центъра на София.

„Чух и прочетох постове на общински съветник как в моя роден град се случвали нещата. Ами да се обадят на кмета на Бургас Димитър Николов и да го питат. Такъв проблем като този в София няма никъде. Хората, които са глобени за нещо, което е незаконно, кой ще носи отговорност? Опасността при преминаване през централните булеварди може да го обясни експерт от „Пътна полиция“. Не сме засили полицейското присъствие“, каза още служебният министър на вътрешните работи.

„Много важно е, че когато не се изпълни съдебно решение – това е престъпление по Наказателния кодекс. Вероятно ще уведомим и прокуратурата. Не вярвам да се стигне до арест на кмета, но ако съберат достатъчно доказателства, ще действаме по закон“, категоричен е Калин Стоянов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.