КАКВО СТАВА? Хиляди се отказаха от втората пенсия

Над 25 хил. души са се отказали от частния си пенсионен фонд през миналата година и са избрали вместо две пенсии да взимат само една държавна, но по-висока пенсия. Това става ясно от годишния отчет за дейността на Сребърния фонд през 2022 г.

В универсален пенсионен фонд се осигуряват работещите граждани, родени след края на 1959 г. Целта е освен държавната пенсия да получават още една пенсия от частния фонд. Но те ще получават по-малка държавна пенсия, защото част от осигурителните им вноски не отиват във фонд “Пенсии” на държавното обществено осигуряване (ДОО), а влизат в частния фонд.

За хората, които ще се пенсионират през настоящата година, държавната им пенсия ще бъде намалена с малко над 10%, ако са осигурени и в универсален пенсионен фонд. Но през всяка от следващите години това намаление ще нараства, тъй като хората повече години ще са внасяли осигуровки в частния фонд.

Така към 2031 г. намалението на държавната пенсия за хората, които получават втора пенсия, ще надхвърли 15%, а към 2036 г. ще достигне 19%. След 2040 г. намалението на държавната пенсия ще надхвърли 20%, а след 2050 г. ще се задържи на нива около 25 на сто.

Парламентът даде възможност хората да се откажат от втората си пенсия и да получават само една държавна пенсия в пълен размер. И всяка година десетки хиляди хора се възползват от тази възможност. Те се отказват от услугите на частния фонд и втората пенсия, въпреки че години наред са плащали такси, за да бъдат осигурени в универсален пенсионен фонд. Правят това, защото очакват, ако взимат само една държавна пенсия, реално да получават повече пари, отколкото, ако взимат две пенсии – от ДОО и от частния фонд.

Когато човек се откаже от частния си фонд, натрупаните пари по индивидуалната му партида в него се прехвърлят в Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система, известен като Сребърния фонд. След това, когато този човек започне да получава държавна пенсия, прехвърлят средствата от Сребърния фонд във фонд “Пенсии” на ДОО.

През миналата година от частните пенсионни фондове в Сребърния фонд са прехвърлени 137,4 млн. лв. Всеки осигурен в универсален пенсионен фонд има средно по 3973,45 лв. в личната си партида, показват последните данни на Комисията за финансов надзор.

Хората с по-дълъг трудов стаж имат повече пари, като тези на възраст от 60 до 64 години имат средно по 4237,92 лв. в частния си фонд.

Но в личните партиди на хората, за които има направена поне по една осигурителна вноска през последните 12 месеца, има средно по 5348 лв. Това означава, че над 25 хил. души през миналата година са се отказали от частния си фонд и са избрали да взимат само една, но по-голяма държавна пенсия. Сред причините хората да се отказват от втората пенсия, е че натрупаните пари по личната им партида стигат, за да взимат минималната държавна пенсия от 467 лв. по-малко от една година.

Сред причините за решението на хората да се откажат от втората пенсия е и отрицателната доходност, която реализират частните фондове през миналата година. Всички универсални пенсионни фондове през 2022 г. имат отрицателна доходност, която за различните дружества варира от минус 3% до минус 13,5%. В резултат парите за втора пенсия изгоряха средно с 10% през миналата година, показват изчисления на “Труд News” на база данни на Комисията за финансов надзор (КФН), и то без за отчитаме рекордно високата инфлация.

През последните шест години общо 672 млн. лв. са прехвърлени от универсалните пенсионни фондове в Сребърния фонд. Това означава, че над 130 хил. души са се отказали от втората пенсия и предпочитат да взимат само една държавна пенсия. Но те взимат това решение след като години наред плащат такси на частните пенсионни фондове. А ще взимат само държавна пенсия, сякаш никога не са били осигурявани в частен фонд.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.