КАК НЕ ГИ Е СРАМ?! Пловдивски доктори точили здравната каза с фалшиви документи за инвалиди

Пловдивските полиция и прокуратура разкриха престъпна схема на медици за източване на НЗОК с фалшиви документи за помощни средства за инвалиди.  До момента е установено, че за последната година са издадени 8007 протокола, по които са изплатени 5,2 млн. лева. По случая за задържани осем души, от които петима лекари, участвали в експертни комисии, съобщиха на съвместен брифинг районният прокурор на Пловдив Петър Петров и директорът на областната дирекция на МВР в града старши комисар Георги Чергов.

Схемата започнала да действа през юли 2022 година, когато са приети промени в Наредбата за медицинската експертиза и правилника за прилагането ѝ. Тези промени изискват лицата с различна степен на инвалидност да минават лекарски прегледи, които да установят необходимостта от получаване на помощни средства. Тогава бил създаден фиктивен медицински център „Медлайф“ с четири експертни комисии, съставени от по двама лекари – ортопедична, неврологична, уши, нос и гърло и хирургична. Управителят на центъра, който започнал да издава протоколи, притежавал две дружества и магазин за помощни средства. Данните на лица, които имали нужда от тези средства, се набавяли чрез дистрибутори в цялата страна, които посещавали Домове за възрастни хора и Домове за хора с увреждания. Установено е, че и служителите на тези домове предоставяли данните им, за което получавали комисионни.

С изготвяните протоколи  са прибирани парите за скъпи консумативи. Те изобщо не са стигали до хората с увреждания.

Разплитането на измамата започнало след случайна анкета на РЗИ Пловдив до пациенти от Пазарджик, с въпрос дали са доволни от услугите. Тогава именно те с изненада заявили, че нищо не знаят за това.

„Категорично е установено, че са налице 730 броя протоколи за извършени прегледи на лица с инвалидност без в действителност такива прегледи да се извършвани, като за тези 730 документа са отпуснати съответстващите средства от Здравната каса, които са постъпили в двете дружества на управителя на медицинския център. Общата сума възлиза на 815 000 лева за период от една година от създаването на този медицински център. Комисиите към него са били изготвени и създадени. 8000 такива протоколи, като стойността на отпуснатите средства по тях надвишава 5 милиона лева“, заяви Петър Петров, районен прокурор на Пловдив.

В хода на разследването са разпитани над 500 души. Установено е, че са издадени протоколи на имената на 27 починали. Издаването на медицински протоколи за помощни средства е едва 10 % от цялата дейност на Медицинския център, посочи Пехливанов. При проверка на адресите на центъра в София и Пловдив разследващите установили, че те са фиктивни. Там не е установена каквато и да е медицинска дейност, свързана със здравето на хората, допълни прокурорът.

Акцията на полицията е проведена на 28 август, когато в Пловдив и в страната са претърсени 16 адреса и иззети голям брой документи, 50 флашки с данни, около 50 хил. лева, 10 компютъра, идентифицирани са и електронни подписи, използвани от лекари, членове на комисиите, разказа още директорът на полицията в Пловдив Георги Чергов. Задържани са седем души. Основното действащо лице – управителят на центъра, който по това време е бил в чужбина, е арестуван при завръщането му в страната.

Всички са задържани за 72 часа. Двама от медиците са от Велико Търново, другите арестувани са от Пловдив. Повдигнатите обвинения на лекарите са за документна измама, а на служителите на двете фирми – за помагачество.

Разследването продължава с вероятност за нови разкрития и замесени.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.