Каховското водохранилище не можело да повлияе на нашето море, било кристално чисто

„Морето тази година е кристално чисто. Не може Каховското водохранилище да повлияе на българското Черноморие”. Това заяви Веселин Налбантов, заместник-председател на БХРА.

Той потвърди, че намалението на заетостта на хотелите в „Слънчев бряг” е около 40-50%. Призивът му е външният министър да свика международна среща, на която да обясни за чистотата на морето и че няма опасност за нашите курорти от замърсяване. Налбантов призова да има постоянен мониторинг на чистотата на морската вода.

Екоминистър Юлиан Попов, който бе в студиото, каза за целенасочена кампания срещу българския туристически сезон. „Има информация за пропаганда между водещи руски журналисти, които обсъждат как да се възползват от взрива на язовир „Нова Каховка“, за да провалят туристическия сезон на България и на Румъния”, каза Попов. Целта била да се постигне недоволство и протести за мир.

„За чистотата на морската вода е нужно постоянно да правим проби и да информираме хората”, обясни Попов. Той каза, че с началника на Военноморското училище работят в тясно сътрудничество и там следят всички водни течения. „Наблюдението е непрестанно. Ситуацията след взрива се подобрява. В директна връзка съм с колегите си от Румъния и от Украйна, публикуваме получената информация”, каза министърът на околната среда и водите Юлиан Попов пред „Нова нюз“

Според него информацията за замърсяване е част от хибридната пропаганда срещу страната ни. Информацията за замърсяване е част от хибридната пропаганда срещу страната ни. „Нова Каховка” е язовир, който е 27 пъти по-голям от язовир „Искър” (най-големият язовир в България). Водата от него се размива в морето, но тя не е достигнала до българските брегове. Заради дъждовете, нивото на река Дунав е повишено.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.