Изтекоха данните да 2,25 милиона души, хакер проби системата на „Лев Инс“

Шокиращ теч на лични данни! Информация за 2,25 милиона души бе изпратена до редакционната поща на медиите от хакер, ползващ псевдонима „Емил Кюлев“.

Зтова съобщи изданието, според което този теч е най-големият в България от 2019 г. насам, когато беше хакната Националната агенция за приходите. Има вероятност това да е и най-мащабният пробив в сигурността на частна компания. Хакерът твърди, че данните са добити чрез пробив в системата на най-голямата застрахователна компания по премиен приход в България „Лев инс“, посочва още „Капитал“. 

„Ние не сме пуснали към публикацията линка с данните, защото смятаме, че това е неетична практика, но той вече е наличен в различни форуми в интернет и предполагам, че вече е трудно да бъдат удържани тези данни в тесен кръг хора“, каза пред БНР журналистът от „Капитал“ Николай Стоянов.

В предаването „12+3“ изпълнителният директор на „Лев инс“ Павел Димитров отрече данните, които се разпространяват в публичното пространство, да са свързани по някакъв начин с компанията:

„Мога категорично да заявя, че теч на данни няма. Въпросните данни отдавна циркулират в медийното пространство. Те са част от т.нар. тъмна мрежа. … Проверихме лица, които са клиенти на нашата компания, те не фигурират в тази база, а такива, които не са наши клиенти – фигурират в тази база. Лицето, което публикува въпросните данни, не за първи път се опитва да пробие нашата мрежа. Преди година и половина това лице беше разкрито и в момента, когато разкрихме самоличността му, той започна да се укрива в чужбина“.

Димитров окачестви акцията на хакера като „отмъщение заради разкритата му самоличност“. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.