Израелският посланик със страшни думи за „Хамас“: Това са зверове

„Хамас“ няма уважение към човешките създания. Жертвите са над 800 – сред тях възрастни хора, жени и деца, каза в интервю за „Здравей, България“ по Нова тв посланикът на Израел в България н. пр. Йоси Леви Сфари. „Всеки гражданин на Израел, който е бил близо до терористите, е бил отвлечен или убит“, допълни дипломатът.

„Не говорим за човешки същества. Това са зверове, които правят неща, които демократичните общества не могат да си представят“, каза още н. пр. Йоси Леви Сфари. „Израел прави много усилия да подобри икономическото състояние на ивицата Газа. Смятахме, че ако икономическата ситуация в Газа се подобри, ще се подобрят и отношенията. Очевидно тази жестокост е планирана“, подчерта посланикът.

Той категорично заяви, че Израел няма никакво намерение да превзема Газа. „От години „Хамас“ са тези, които контролират Газа“, допълни н. пр. Йоси Леви Сфари. Според него подобна атака не може да бъде осъществена без подкрепата на трета страна. 3700 ракети са изстреляни към Израел през последните два дни, посочи дипломатът и допълни, че страната е била изненадана.

„Хамас“ няма уважение към човешките същества. Това е джихад. Готови са да нападат и други места“, твърди посланикът на Израел у нас.

Попитан какво следва оттук нататък, той коментира, че най-напред правителството трябва да реши как да се справи със ситуацията със заложниците и да преговаря с „Хамас“ за безопасността им.

По думите му атаката е била неочаквана, защото напоследък Израел направил много за подобряване на икономическото състояние на Газа:

„Ние няма да се борим с хората в Газа. Израел прави изключително много да подобри икономическото положение на Газа. Всеки ден 20 000 души от Газа влизат в Израел да работят, даваме електричество, горива, даваме възможности за подобряване на тяхната индустрия. Смятахме, че ако икономическото положение в Газа се подобри, ще се подобрят и отношенията.“

По думите му не става въпрос за война между армии, а за терористична организация, за която няма граници и може да направи всичко.

Дипломатът не изключи ескалация на конфликта:

„Газа е много гъсто населена и нямаме никакво намерение да правим каквото и да било срещу мирното население на Газа , но трябва да защитим нашите граждани и ще направим каквото е необходимо.“

Посланик Йоси Леви Сфари коментира още, че Израел няма представа как ракетите за атаката от 7 октомври са влезли в Газа: „Някои са произведени там. Но няма съмнение, че има помощ отвън. Иран е заплаха не само за Израел, а за света. Това е задният двор на Европа. Не можем да позволим тази ситуация да продължава.“

Дипломатът благодари за съпричастността и подкрепата на българите и българските власти.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.