ИЗНЕНАДА: Емил Кошлуков остава шеф на БНТ още една година

Мандатът на Емил Кошлуков като директор на Българската национална телевизия (БНТ) се удължава още, вероятно с над година. Причината е, че в последния момент Сашо Йовков – бивш конкурент на Кошлуков за поста и настоящ негов подчинен, е обжалвал решението на Административния съд София-област. Това научи „Дневник“ от източници от Съвета за електронни медии (СЕМ).

С това решение проваленият конкурс, благодарение на който Кошлуков остана начело на обществената телевизия въпреки изтеклия мандат, беше обявен за незаконен. Съдът постанови членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) да се мотивират за всеки от осемте кандидати и да гласуват отново, но само със „за“ или „против“ без „въздържал се“.

В края на юни 2022 г. в резултат на провалената процедура, при която никой от осемте кандидати не събра мнозинство от три гласа „за“ от петимата членове на регулатора, поста запази Емил Кошлуков въпреки изтеклия му мандат. Така Кошлуков продължава да управлява държавната телевизия, а СЕМ не обявява нов конкурс заради съдебното дело.

Обжалването на решението означава, че делото ще бъде разгледано във Върховния административен съд (ВАС), който е силно натоварен, а делата се разглеждат с години.

„Дневник“ не успя да се свърже нито със Сашо Йовков, нито с негов адвокат. По време на процеса в Административния съд София-област Йовков беше причината за неколкократното отлагане на процеса, като защитата изтъкваше различни причини.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.