„Излетя пред очите ни“: Хеликоптер изчезна след като излетя от Гърмен, пилотът – с огромен опит

„Излетя пред нас. Имаше двама охранители, които пазиха хеликоптера през нощта. Всичко си беше наред“, това разказа мъжът пред bTV, подал сигнал за изчезването на хеликоптера край Гърмен.

Мъжете са колеги. Той разказа, че двамата с пилота са и роднини. Заедно били и сутринта, когато хеликоптерът е излетял от Гърмен в 7:40 часа сутринта.

Двамата мъже трябвало да се срещнат на летището в Цалапица. Единият пътувал натам по въздух, другият по земя.

„Моята задача беше да го изпратя, а след това да се срещнем на летището в Цалапица“, добави мъжът пред bTV.

След като час и половина колегата и роднина на изчезналия пилот не получил обаждане, че машината е кацнала, започнал да звъни на колеги, шефове и познати. Така станало ясно, че явно има проблем.

Мъжът добави, че пилотът е опитен, с над 40 години стаж. Той е 60-годишен от Пловдив.

Частният хеликоптер изчезна в петък сутринта. В 7:35 ч. „Робинсон 44“ излетял от Гърмен, но след около час връзката с пилота се изгубила.

Машината е била в района на Гърмен от 19 септември и е пръскала горски масиви срещу борова процесионка. В петък сутринта е трябвало да се прибира, защото е свършила работата, за която е наета от Югозападното държавно предприятие.

Засега няма информация хеликоптерът да се е разбил. От Югозападното държавно предприятие потвърдиха, че по договор с частна компания в продължение на три дни хеликоптер е извършвал пръскания на горски масиви и е приключил работа вчера. След като е получена информация, че пилотът не се е прибрал, от предприятието също са подали сигнал.

Военнослужещи и вертолет „Кугар“ от състава на ВВС участват в търсенето на пилота. Военната машина е излетяла в 14.01 ч. след искане, отправено от Главната дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, съобщиха от военното министерство. Издирването ще продължи в светлата част на деня и ще бъде подновено утре сутринта.

Изчезналият хеликоптерът и този, който през месец юли прелетя ниско над плаж „Градина“ са собственост на една и съща фирма. Тя е на „Авио отряд Варна“, съобщава „24 часа“. Тогава на Джулай морнинг хеликоптерът прелетя опасно ниско над плаж „Градина“, където много хора се бяха събрали да посрещнат изгрева. От него бяха изхвърляли хартии с лика на Тодор Живков, а хора висели от вратите на машината. Свидетели разказват, че хеликоптерът е кръжал близо 15 минути над залива. Преминал не само изключително ниско над хората, но и над лодка.

Загиналият през март месец пилот Георги Влайков край Лесново пък е бил управител на учебен център „Авио отряд Варна“. Влайков загина, докато изпълняваше акробатичен полет над летището. Самолетът му попаднал в плосък свредел, от който нямало измъкване.

Технически спецификации на хеликоптер „Робинсон R44″

Американски хеликоптер“Робинсън“ е разработен през осемдесетте години на ХХ век. Това е самолет от малък клас, прототип на кола, която може да лети. На борда, освен пилота, могат да се настанят трима пътници и багаж.

Теглото му леко надхвърля 1000 килограма, което е идентично с теглото на средния седан. Резервоарите за гориво съдържат 185 литра гориво, което е достатъчно за 650 километра полет (средно 3-4 часа).

Изисква наличието на площадка за кацане. Основният ротор е с диаметър десет метра, а общият размер е 11,75 м. При кацане на хеликоптер трябва да се вземе предвид определен запас, за да може да се извърши безопасна маневра. Високото разположение на витлото (над три метра) значително намалява вероятността от прилепване към всяко препятствие.

Работната скорост на модела е 110 мили, или 177 километра в час. Някои модификации са оборудвани с режим на доизгаряне и могат да достигнат 200 км / ч. Височина на тавана на полета – 4250 метра, стандартното движение на въздуха се извършва в рамките на 1500-2000 m.

Сложното панорамно остъкляване позволява да се поддържа добра видимост за пилота.

Хеликоптерът Robinson се счита за един от най-безопасните в света, има по-малко авиационни инциденти, причинени от повреда на двигателя или корпуса на леките хеликоптери, както и най-ниската цена на полет сред всички съществуващи.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.