Изборен туризъм? С бруталните 78% скочиха регистрациите по настоящ адрес преди местния вот

С бруталните 78% скочиха регистрациите по настоящ адрес. Това се случва точно преди местните избори, които предстоят през есента, и затова се заражда въпросът дали не става дума за изборен туризъм.

Остава по-малко от половин година преди местните избори, които ще се проведат тази есен, и вече се трупат доказателства за опити да се повлияе предварително върху изборните резултати. Става въпрос за случаи на вътрешно разместване на населението, което подсказва, че по места се прилага практиката на „изборния туризъм“, както се вижда от актуално изследване на Института за развитие на публичната среда.

На вота ще имат право да гласуват избирателите с постоянен адрес на територията на съответния град или село, както и тези, които са се регистрирали 6 месеца преди гласуването в съответните населени места, пише „Сега“. В миналото са правени изследвания, които са показали, че в годината на местните избори има необичайно голям брой премествания на хора в сравнение с предходната година, отбелязват от института. Това поражда съмнения за организирана документална „вътрешна миграция” на избиратели с цел да се повлияе върху резултатите от изборите. Именно това може да се определи като „изборен туризъм“.

Според данните, събрани от института, през 2022 г. преместванията по настоящ адрес в периода януари-април са били общо 38 683. През настоящата година за същия период те са вече 68 931. Това е увеличение с впечатляващите 78 процента.

В 13 общини нарастването на регистрациите е повече от 10 пъти. Рекордьор в това отношение е община Невестино, област Кюстендил. Докато през 2022 г. там се е регистрирал само един човек, през 2023 г. те са вече 48. В Трекляно, което е в същата област, през миналата година не се отбелязва нито една нова регистрация, но за първите 4 месеца на настоящата година те са 46. В Ново село, Видинско, регистрациите скачат от 10 на 306. В Макреш, Видинско, те се увеличават от 9 на 214.

За отбелязване е, че в голяма степен едни и същи общини са били сред „най-поразените“ от „изборен туризъм“ и през 2015 г., когато от института са проследявали вътрешната миграция. Такъв е случаят с Трекляно, Ново Село, Макреш, Ковачевци, Горна Малина и др.

Дори и в някои общини, в които на пръв поглед този ръст не е толкова значителен, абсолютният брой новорегистрирани прави сериозно впечатление. Такъв е примерът с община Созопол, където през 2022 г. е имало 104 регистрации по настоящ адрес за периода януари-април, а през настоящата те вече са 602.

Значението на местните избори не може да се подценява. Обсъжда се възможността те да се проведат заедно с предсрочен парламентарен вот; намесват се в партийните стратегии за подкрепа на различни конфигурации а правителство; включват се в изчисленията „на кого принадлежи настоящата местна власт“ и пр.

Местната власт е най-близо до гражданите и оказва в най-голяма степен влияние върху ежедневието им. Най-голяма „тежест” има гласът на избирателите именно по време на местните избори за кметове и общински съветници. На местните избори през 2019 г. например сме избирали между 29 515 кандидати за общински – това означава, че на всеки 212 души се е падал по 1 кандидат.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.