Иван Гешев внесе искане за дисциплинарно наказание на Сарафов

Главният прокурор Иван Гешев предложи на Висшия съдебен съвет (ВСС) да наложи дисциплинарно наказание на заместника му Борислав Сарафов, съобщиха от ВСС.

Това става часове, след като директорът на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор подаде сигнали срещу обвинител №1 в Софийската градска прокуратура и при съдебните кадровици с молба за образуване на дисциплинарно производство. Те съдържат твърдения за три евентуално извършени престъпления от главния прокурор – оказване на влияние на наблюдаващия прокурор по делото „Барселонагейт“, незаконен запис на телефонен разговор с члена на Висшия съдебен съвет Йордан Стоев и присвояване, длъжностно престъпление, на вила в Боровец.

Вчера на пресконференция пък Иван Гешев отправи различни обвинения срещу Борислав Сарафов и поиска оставката му. Освен това заяви, че ако заместникът му не я подаде, лично той ще внесе във Висшия съдебен съвет предложение за отстраняването му.

Въпросът дали главният прокурор е извършил нарушения на етичните правила и други, при изявлението му вчера, ще бъде разгледан в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) и етичната комисия към нея, коментира пред журналисти Йордан Стоев, член на Прокурорската колегия на ВСС, цитиран от БТА.

Стоев добави, че ако е необходимо, към внесеното предложение за освобождаване на главния прокурор ще бъдат формулирани допълнителни точки.

Във връзка със сигнала до ВСС на директора на Националната следствена служба (НСлС) и заместник главен прокурор Борислав Сарафов срещу главния прокурор Иван Гешев за незаконно записване, в нарушение на Конституцията, Йордан Стоев потвърди, че е говорил по телефона с Гешев. „Току що научих, определено съм потресен, не за друго, а защото познавам Иван Гешев. Не мога да повярвам, че един добър юрист би извършил пряко нарушение на Конституцията“, добави той. Стоев каза, че няма от какво да се притеснява и обясни, че Иван Гешев му се е обадил, а не той на него, за да се видят и да говорят. Стоев отказа повече да коментира темата, тъй като, ако сигналът на Сарафов отиде в Инспектората на ВСС, ще трябва да вземе отношение.

По думите на Йордан Стоев е допустимо главният прокурор да се обажда на членове на ВСС да ги пита защо са поискали оставката му.

Той обясни решението на шестимата членове на колегията да го предложат за освобождаване, като каза, че е постъпил сигнал, от който може да се направи предположение, че Иван Гешев е извършил нарушение, а те са длъжни да задействат процедурата и да извършат проверка.

Стоев каза, че не се страхува за живота си, въпреки че е един от подписалите предложението за освобождаване от длъжност на Иван Гешев.

На въпрос дали смята, че прокуратурата може да се възстанови от всичко случващо се в момента, той заяви, че искрено се надява и посочи, че в прокуратурата има много жизнени сили, които ще могат да преодолеят тази криза. „Наистина, кризата е голяма, скандалът е невероятен“, каза Стоев. По думите му ВСС ще разгледа подадените сигнали и по съответната процедура ще бъдат придвижени т.е. „скрито-покрито няма да има“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.