Иван Гешев на влизане във ВСС: Връщаме се във времената на Политбюро

„Вярвам, че не само ние магистратите, членовете на Висшия съдебен съвет, но и всеки един един българин, ако сега се наведе, вече няма да може да се изправи“, заяви пред журналисти главният прокурор Иван Гешев на влизането си в сградата на Висшия съдебен съвет, където продължава предсрочното му отстраняване. 

„След като се провежда това – от опита ми за убийство до политически инсцениран опит за отстраняването ми в нарушение на всякакви основни правни принципи, в нарушение дори на елементарна почтеност спрямо главен прокурор, представете си какви гаранции има един обикновен магистрат, пък и всеки един българин“, коментира Гешев.

По думите му опасността е да се върнем във времената, когато ни управляваше „в нарушение на всякакви принципи за разделение на властите една петчленка, наречена Политбюро“.

„Вярвам в родината и българския народ“, подчерта обвинител номер едно.

Днес ще изслушаме още един свидетел – заместникът на главния прокурор Даниела Машева, ще бъдат обсъдени още доказателствени искания от страна на Иван Гешев. Ако не бъдат допуснати, в рамките на деня би следвало да приключи процедурата и да се стигне до гласуване, посочи пред медиите и министърът на правосъдието Атанас Славов преди заседанието.

Славов обясни, че ако членовете на съвета на приемат направените искания за доказателства, след изслушването на прокурор Машева, ще се премине към последни изказвания на вносителите за отстраняването на главния прокурор, както и на Иван Гешев и неговия адвокат, след това трябва да се премине към гласуване проекта на решение.

Във връзка с направената заявка от Иван Гешев, че днес следобед пътува за изслушване в Европейския парламент, министър Славов посочи, че е негово решение в кой етап на процедурата да напусне. Членовете на ВСС действат оперативно и вземат съответните решения, от мен зависи процедурата да върви, добави Славов, цитиран от БТА.

На въпрос за случая при кино „Одеон“, министърът на правосъдието заяви, че има проверка на всички органи, които имат правомощие. По думите му е недопустимо граждани да бъдат ограничавани при упражняване на законовите си права.

„България трябва да не допусне формите на политическо насилие да станат обичайни за нашия политически процес, това е въпрос на запазване на демократичните ценности“, каза Атанас Славов.

Пленумът на ВСС ще продължи прекъснатото в четвъртък заседание, посветено на предсрочното отстраняване на главния прокурор. 

Кадровиците в съдебната система заседаваха близо 14 часа миналия път, но без да вземат решение. Тогава бяха изслушани, като свидетели, директорът на националното следствие Борислав Сарафов, неговият заместник Ясен Тодоров и служителка от протокола на главния прокурор.

Днес се очаква да бъде изслушана и заместник главната прокурорка Даниела Машева за събития, случили се преди пресконференцията на оперативка при главния прокурор.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.