ИТН направиха на пух и прах бюджета на Асен Василев

От „Има такъв народ“ направиха на пух и прах бюджета, който финансовия министър Асен Василев представи тази седмица.

„Бюджетът, който предлага Асен Василев, е хартиен бюджет. Там се наместват цифри, които не съществуват. Приходната част е изключително надценена“, коментира пред БНТ председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. 

„Той изпрати контролни органи да тормозят „Българския енергиен холдинг“ и да се надуе печалбата с милиард и 300 милиона лева, която я нямат на хартия, за да може да му излезе 3-процентният дефицит. Освен това, е принудил митниците да съберат 30% повече приходи, което не знам как става, при положение, че стокооборотът на държавата е такъв, какъвто е и те работят с конкретика“, допълни Йорданов.

Според Тошко Йорданов има раздути приходи на хартия. Депутатът припомни, че през 2020 г., когато нямаше икономическа криза, разходите на държавата са били 40 млрд. лева, а сега след появата на Асен Василев те са 70 млрд. лева.

„30 милиарда лева повече разходи без някаква особена промяна в социалния статус на хората. Напротив, обратното – скок на цените и масово обедняване. Така, че няма как да подкрепим бюджет, който наистина е направен на хартия с измислени цифри, с принуждаване на държавните предприятия да дадат всичко, каквото имат, т.е. изгребва се цялата им печалба, всичките им дивиденти и те ще станат неконкурентоспособни. Това ще ни удари след 1-2 години и затова няма как да подкрепим нещо толкова вредно“, поясни Тошко Йорданов. 

По думите му, бюджетът трябва да служи, за да се плащат „разни неща“, а когато няма приходи – как да се плаща, попита Йорданов. „Държавата вече е в дефицит в средата на годината и никога не е била на 1 милиард и 200 милиона през май“, добави депутатът на Слави Трифонов.

Припомняме, че против бюджета вече се обявиха и от БСП и „Възраждане“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.