Истина ли е? Учени от БАН установиха: Ракията лекува 7 болести

убликация, в която се твърди, че учени от БАН и Медицинския университет в София са установили, че ракията лекува 7 болести, обикаля интернет пространството в последните години. Текстът се появява периодично, като последният е от края на месец април тази година, с твърдението, че ракията лекува не 7, а 9 болести. Публикациите могат да бъдат видени тук, тук и тук.

В статията, която е споделена стотици пъти в социалните мрежи, се казва, че „Учени от БАН и Медицинския университет в София, съвместно с учени от Копенхаген и Берн, откриха, че ракията е изключително полезна за здравето. Българската напитка, която има десетки хиляди почитатели, съдържала редица полезни съставки, които се отразяват отлично на нашето здраве“. По-надолу в публикацията са изброени болестите, за които ракията може да бъде полезна.

Твърдение: Учени от БАН и Медицинския университет в София са установили, че ракията лекува 7 болести

В тази проверка търсим истината по отношение на това дали някога е правено подобно изследване от учени в България, а не дали ракията наистина лекува описаните или някакви други заболявания!

За да разберем дали съществува подобно изследване, се свързахме с Медицинския университет в София. Оттам ни увериха, че всички разработки, които правят учените от университета, се предоставят на Фонд научни изследвания към Министерството на образованието и науката. Във Фонда няма никакви данни за подобно изследване. Освен това думата „ракия“ изобщо не фигурира в базата данни, обясниха експертите от МУ-София.

В публикацията се твърди, че „учени от БАН“ са установили, че ракията лекува 7 болести, но в Българската академия на науката има десетки институти, в които биха могли да бъдат направени подобни изследвания. В статията не е уточнено кои са тези учени.

В имейл до БНР експерти от БАН, които отговарят за целия архив на Академията, отговориха, че са направили справка, в която също се установява, че в БАН не са правени подобни изследвания.

Статия с подобно твърдение се открива и в хърватски сайт. В нея е описано, че ракията е полезна за 12 здравословни проблема и е със сходно съдържание на българските публикации.

Заключение

Твърдението, че учени от БАН и Медицинския университет в София са установили, че ракията лекува 7 болести, е НЕВЯРНО. И в двете институции никога не е правено подобно проучване. Във Фонд научни изследвания към Министерството на образованието и науката, където се изпращат всички изследвания на учените от Медицинския университет в София, не фигурира думата ракия. Експертите от БАН, които отговарят за целия архив на Академията, също уточниха, че в БАН не са правени подобни изследвания.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.