Интригата остава: ПП или ГЕРБ?

Изборите за Народно събрание на 2 април продължават да крият неясноти и интриги. Броени дни преди вота основните претенденти за първото място са практически с изравнени позиции. Това показват електоралните проучвания на агенциите „Алфа Рисърч“, „Галъп“ и  „Тренд“. Първите две бяха публикувани вчера, а третото – днес. Няма големи разминавания в констатираните данни.

ПРОГНОЗИТЕ НА „АЛФА РИСЪРЧ“ И „ГАЛЪП“

Коалицията ГЕРБ-СДС е с крехка преднина преднина пред ПП-ДБ според изследването на „Алфа Рисърч“. Водената от Бойко Борисов формация има подкрепата на 25.9% от избирателите, които със сигурност ще гласуват, а коалицията на ПП и ДБ получава 25.4%, показва анкетата.

От „Галъп“, в изследване за БНР, твърдят обратното – 26.9% взима ПП-ДБ, а ГЕРБ-СДС остава втора с 26.5%. Разликата между двете изследвания е пренебрежимо малка и крайният резултат ще бъде предрешен от мобилизацията на избирателите на 2 април.

И двете агенции предвиждат, че в следващия парламент вероятно ще влязат до 5 политически сили. Освен първите две, тук влизат ДПС, „Възраждане“ и БСП.

Оспорвана е и битката между третия и четвъртия. Според „Алфа Рисърч“ ДПС и „Възраждане“ имат съответно 13.8 и 13.6%, а „Галъп“ им дава 13.3% и 13%. Тук решаваща роля ще изиграят гласоподавателите от чужбина, където и двете партии имат силно влияние. От „Алфа Рисърч“ подчертават, че кампанията е показала ясна тенденция на ръст в подкрепата за „Възраждане“. Националистическата партия привлича както разочаровани от сходни формации, така и известен наказателен вот срещу партиите, които не успяха да сформират правителство, обясняват социолозите.

БСП остава пета с 8.2% (според „Алфа Рисърч“) или 7.2% (според „Галъп“). От „Алфа Рисърч“ твърдят, че макар и отслабена заради поредицата от вътрешни конфликти, кампанията на социалистите повишава леко резултата им.

Под чертата остават „Български възход“, „Левицата“, „Има такъв народ“ и др. БВ и „Левицата“ обаче имат теоретичен шанс да влязат в Народното събрание.

От „Алфа Рисърч“ коментират, че ГЕРБ има по-висока подкрепа в страната, а ПП-ДБ – по-голяма електорална периферия, особено в столицата. Може да се окаже, че София ще реши изборите. Ако ПП-ДБ мобилизира периферията си, ще спечелят първото място. Ако не успеят, ГЕРБ ще съхрани водачеството си от предишните избори.

Кампанията е променила мнението за кого да гласуват на 11 на сто от решените да отидат до урните. Други 15 на сто, все още не са взели решение кого да подкрепят. Обичайно между 7% и 15 % взимат решение в последните дни на кампанията. Т.е. сега този дял е на горния максимум за последните години, което също подсказва възможни обрати в рамките на самия изборен ден.

Според „Галъп“ победителят в изборите ще се реши тепърва с гласовете на вземащите решение в последния момент. В по-добра изходна позиция е този, който има повече подкрепа за „втвърдяване“. Възможни са размествания и в битката за третото място.

Очертава се пореден вот с ниска избирателна активност. Според „Алфа Рисърч“ само 39% са категорични, че ще упражнят правото си на глас. „Галъп“ дава близка прогноза – 40.1 на сто. В „Партията на негласуващите“  са се обозначили почти половината анкетирани –  49% са категорични, че няма да участват в тези избори.

Промяната в начина на гласуване с връщането на хартиените бюлетини не изглежда да оказва силно влияние върху избирателите, коментират от „Алфа Рисърч“. Много по-сериозен фактор се очертава растящото недоверие към политиците и способността им да вземат ефективни управленски решения, което определя запазващото се ниско желание за гласуване.

НАГЛАСИТЕ СПОРЕД „ТРЕНД“

Според агенцията три остават основните въпроси, които не могат да намерят категоричен отговор – победителят от изборите, третото място, както и броят формации, които ще получат парламентарно представителство.

Практическият паритет между коалициите ГЕРБ-СДС (26.4% от гласуващите) и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (26.1% от гласуващите) се запазва.

Регистрирана е по-силна мобилизация на ГЕРБ-СДС в хода на кампанията. На минимална дистанция от половин процент сред гласуващите остават ДПС (13.7%) и „Възраждане“ (13.3%). „Припомняме, че проучванията, които провеждаме се осъществяват само на територията на България и очакваният по-голям резерв на формации като ПП-ДБ и ДПС сред избирателите в чужбина би могъл да наклони везните в тяхна полза“, уточняват социолозите. 

БСП е със сигурна пета позиция, разполагайки със 7.3% от гласуващите. Сред по-малките формации, най-голям шанс за представителство в 49-тото Народно събрание има коалицията „Левицата“ (3.6% от гласуващите), следвана от „Български възход“ (3.5% сред гласуващите). „Има такъв народ“ остава с 3% сред гласуващите.

5.2% посочват опцията „не подкрепям никого“. Резултатът от тази опция е преразпределен между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори. 48% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас, което се равнява на малко над 2.6 милиона избиратели

Проучването на „Алфа Рисърч“ е направено между 25 и 29 март, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проведено е сред 1113 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е сертифицирана двустепенна извадка, с квота по основни социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Изследването на „Галъп интернешънъл болкан“ е поръчано от БНР и показва декларативните нагласи към края на кампанията. То е проведено между 18 и 26 март 2023 г. сред 1004 души по метода „лице в лице“ с таблети. Двустепенната гнездова извадка от изследването на „Галъп“ е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на Nova Broadcasting Group. Обемът на извадката е 1004 ефективни интервюта с респонденти на възраст над 18 г. Представително е за пълнолетното население от страната. Като метод е ползван пряко полустандартизирано интервю  „лице в лице“ с таблет. Периодът на провеждане е 22 март – 29 април 2023 г. Максимално допустимата стохастична грешка е плюс минус 3.1%.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.