Имотен кошмар: 6900 евро за кв./м апартамент в София

Цените на жилищата в София варират в много широки граници, като разликата между различните квартали е 2000 евро на кв. м, разказаха брокери на имоти. В по-реномираните райони цените отдавна преминаха прага от 2000 евро на кв. м. В центъра на столицата много от предложените на пазара жилища са с цени над 3500 евро на квадрат. Същевременно в кварталите, които са не толкова разпознаваеми за високия сегмент от пазара, все още можем да намерим оферти за 1200-1400 евро на кв. м.

Освен локацията от съществено значение за цената на имотите са типът строителство, на какъв етап е строителството, както и големината и разпределението на стаите. За обзаведени луксозни апартаменти в центъра на София цените понякога надминават 4000 евро на кв. метър.

Рекордът за сключена през миналата година сделка е за апартамент в района на Докторска градина, който е продаден за 6900 евро за кв. м.

Става въпрос за апартамент, който не е много голям – около 120 кв. м. Цените на апартаментите около Докторска градина са много високи, защото предлагането е малко. Възможностите за ново строителство в района са ограничени, затова цените се диктуват от собствениците на съществуващи апартаменти. Търсенето в района винаги е по-голямо от предлагането, което определя и изключително високите цени.

Заради високите цени на имотите хората взимат все по-големи ипотечни кредити. Средният размер на жилищните кредити за страната е около 150 хил. лв., но за София вече надмина 200 хил. лв., казват кредитни консултанти. Лихвите по заемите продължават да са ниски, което е стимул за пазара на имоти.

Високите цени действат възпиращо на част от купувачите. Проблемът за редица купувачи е, че не могат да си позволят скъпите жилища, в престижен район и с голяма площ.

Същевременно по-бюджетните апартаменти не отговарят на желанията им. Затова те оглеждат пазара с надежда да намерят имот на приемлива цена, който отговаря на нуждите им. Но хората с по-големи финансови възможности бързо намират имот, който отговаря на изискванията им, и стигат до сключване на сделка.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.