Мълния! „Има такъв народ“ поиска нов референдум – за президентска република (допълнена)

Инициативен комитет начело с лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов започва от утре подписка за произвеждане на национален референдум за избори за Велико народно събрание, което да реши за промяна формата на управление от парламентарна на президентска република. Днес представители на комитета внесоха в парламента уведомление, че започват събирането на подписи за допитването до народа.

Въпросът е формулиран така: Подкрепяте ли произвеждането на избори за Велико народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна в президентска република.

В комитета членуват 12 души, сред тях Андрей Чорбанов, Пламен Данаилов и др.

Сега е точният момент за референдума, коментира Ивайло Вълчев. Той обясни, че им е отнело време да формулират въпроса така, че да отговаря на Конституцията и законовите норми, за да не бъде атакуван. Сега сме готови с организацията, от утре започва събирането на подписи, ще има пунктове в градовете, ще може и онлайн да се изтегли бланката и се надяваме на добър резултат, добави Вълчев. Парламентарната република вече е изчерпана и трябва да вървим към промяна на системата, коментира и Станислав Балабанов.

По закон, Инициативният комитет трябва да събере поне 200 000 подписа, за да внесе предложението за провеждане на референдума в парламента. Ако подписите са над 400 000, Народното събрание трябва да приеме решение за провеждането му.

Референдуми могат да бъдат свиквани само по част от въпросите, които могат да бъдат решавани от обикновен парламент, затова и няма как въпросът за президентска република да бъде решен пряко с допитване.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.