И все пак Зеленски идва, среща се с Румен Радев

Днес се очаква украинският президент Володимир Зеленски да посети България. Официална информация за визитата му в София все още няма от съображения за сигурност.

Посещението му е по покана на българското правителство. Зеленски ще има среща с премира Николай Денков и министри. Най-вроятно украинският президент ще посети и Народното събрание, което се очаква да гласува декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО.

В програмата на Зеленски е предвидано да има и среща с президента Румен Радев. Това съобщи премиерът Николай Денков в отговор на въпроси по Фейсбук. Държавният ни глава до момента не е коментирал евентуалната визита на украинския му колега.

Подкрепата на България за членството на Украйна в НАТО, подпомагането с боеприпаси и ядрената енергетика ще са основните теми на разговорите.

Ще бъде подписан и меморандум за разбирателство между България и Украйна в областта на енергетиката, като има няколко точки свързани с ядрената енергия, каза премиерът Николай Денков.

Полицейското приссътвие по основните столични булеварди е засилено от ранно сутринта. Силите за сигурност са разположени и около сградата на Народното събрание.

Рано тази сутрин правителственият самолет е излетял от летище „София“ и се е приземил в Кишинев. Предполага се, че с него ще дойде Володимир Зеленски. Все още няма информация дали самолетът е излетял към България.

Съвместна декларация между България и Украйна

В сряда Министерският съвет одобри проект на Съвместна декларация между България и Украйна относно евроатлантическата интеграция на Киев, съобщиха от правителствената пресслужба.

„В двустранна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна се потвърждава нашата силна политическа подкрепа за страната в борбата ѝ срещу руската агресия за защита на независимостта, суверенитета и териториалната ѝ цялост, и по пътя ѝ към членство в НАТО тогава, когато условията позволяват това“, се казва в съобщението на Министерския съвет.

От там припомнят, че „България е дългогодишен, последователен и явен поддръжник на политиката на отворени врати на НАТО, както и на евроатлантическите аспирации на Украйна. България ще продължи подкрепата си за членството на Украйна в НАТО“.

България и Украйна ще засилят сътрудничеството помежду си и в енергийната област въз основа на принципа на взаимна изгода и като се вземат предвид общите интереси и цели на двете страни. Основната цел на проекта на меморандум за разбирателство между енергийните министерства на двете страни, одобрен от Министерския съвет на заседанието му в сряда, е да създаде основна рамка за задълбочаване на това сътрудничество.

Документът изразява желанието на двете страни за обмен на научно-технически, инженерен и оперативен опит в областта на използването и трансфера на знания и ноу-хау, свързани с по-ефективното използване на възобновяеми енергийни източници и нови енергийни технологии.

Потенциалните сфери на сътрудничество са свързани с подобряване на енергийната ефективност, увеличаване на съхранението на енергия, стартиране на интелигентни мрежи, насърчаване на цифровизацията, както и сътрудничество в областта на ядрената енергетиката.

Съвместна работна група ще развие формите на сътрудничество в посочените области. Предвидено е действието на меморандума да бъде 5 години, с възможност за автоматично подновяване за нови три години.

Парламентът ще приеме декларация в подкрепа членството на Украйна в НАТО

Днес се очаква Народното събрание да обсъди декларация в подкрепа членството на Украйна в НАТО. Тя беше подкрепена във вторник от външната комисия на парламента. „За“ гласуваха 11 депутати, а против бяха трима.

Вносители на декларацията са ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), ДПС и „Има такъв народ“.

В проекта се казва, че 49-ото Народно събрание заявява, че най-прекият и желан път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа, е пълното и незабавно доброволно оттегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на държавите на всички засегнати от нея суверенни държави.

Парламентът настоява за прекратяване на ядрения шантаж, както и за всички действия на Русия, които са в остро противоречие с Устава на ООН и представляват най-сериозния удар срещу мира и благоденствието, както на европейските, така и на руския народи. Подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е траен и справедлив мир.

За да бъде гарантирана способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, Народното събрание настоява институциите в България да продължават да ѝ оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна, военнотехническа подкрепа, до пълното възстановяване на суверенитета ѝ в международно признатите граници, се посочва в документа.

49-ото Народно събрание потвърждава пълната си подкрепа за независимата от външни фактори политика на НАТО на „Отворени врати“; очаква българското правителство, включително и на предстоящата Среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли т.г., да изразява позиция в подкрепа членството на Украйна в НАТО, след възстановяване на мира на нейна територия. В същото време призовава съюзниците да използват Срещата на върха, за да очертаят ясни параметри по пътя на членството на Украйна в НАТО.

В текста се посочва също, че парламентът подкрепя започването на процеса на планиране и приемане на конкретни параметри и времева рамка за членството на Украйна в Алианса и разширяване на стратегическите отношения.

Визитата на Зеленски – знак на признателност към България

„Посещение на Володимир Зеленски у нас e признание за това, което България прави през последните месеци“ – така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира вероятната визита на Зеленски в сряда.

„Президентът Зеленски е един от хората, които в момента определят световната политика, водейки война с агресора Русия. Подобно посещение би било много добър знак за демократичната общност в България, за препотвърждаване на евроатлантическите ни цели. Така че, ако има такава визита, ще се видим с него“, каза още Борисов.

Той добави, че според него световната общност трябва да гарантира, че „тази най-голяма ядрена централа („Нова Каховка“) няма да се превърне в ядрена бомба“.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков каза, че намира евентуалната визита на украинския президент в България за признание.

„Той е световен лидер и ако избере България, това е едно признание, че страната ни е важна в международен план, че сме важен партньор на ЕС и НАТО, които са в основата на подкрепата за Украйна“, каза Петков пред журналисти в парламента в сряда.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев внесе сянка на съмнение дали визитата ще се случи, след като вчера каза, че „самото изтичане на информация за евентуална визита на украинския президент Володимир Зеленски у нас е предпоставка, ако е имало такава визита, тя да бъде отменена“.  От полигона в Ново село в сряда Тагарев все пак каза, че „все още се надяваме, че ще има възможност Зеленски да дойде в България в бъдеще време“.

Председателят на СДС Румен Христов пък разкри пред NOVA News, че Зеленски идва по покана на Министерски съвет.

„Очакваме да посети българския парламент и да направи изявление пред депутатите, ще видим дали натовареността му ще позволи това. Не очаквам Радев да се срещне със Зеленски. Все още не са уточнени подробности по визитата на президента на Украйна. От съображения за сигурност часовете на посещението на Зеленски се пазят в тайна“, каза Румен Христов. Според него визитата на украинския президент в София е престиж за България.

Съпредседателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов каза в сряда, че се надява в четвъртък Зеленски да посети България. „Поканата му е от институциите, а правителството ще е основен домакин“, заяви Атанасов пред БНТ.

Към момента единствено БСП се обяви публично срещу посещението на Зеленски в София.

„Той ще чуе отново открито, последователно и принципно позицията на БСП, и защо сме против изнасянето на оръжие и решението сега във Вилнюс за влизането на Украйна в НАТО“, обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова на брифинг в парламента в сряда.

„Сериозните, големите държави-членки изразяват разерви, това са САЩ, Германия, Франция, Унгария, включително има изказване на президента Байдън, на г-н Столтенберг, че трябва на този етап да се въздържат от позиция за приемане на Украйна в НАТО, и че това би изправило целия Алинас срещу Русия във война, това означава световна война“, добави тя.

Нинова поиска и оставката на военния министър Тодор Тагарев, заради думите му от понеделник, че „независимо от ограниченията на Конвенцията от Монтрьо, България трябва да осигури възможност на съюзниците да ни помагат с разузнавателни средства и средства за кинетично въздействие в Черно море“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.