И прословутата „контактна бележка“ отива в историята?

След като синият талон от тази седмица отиде в историята, има шанс и прословутата „контактна бележка“ да го последва.

Бившият министър на електронното управление и настоящ депутат от ПП-ДБ Божидар Божанов внесе въпрос до здравния министър за отпадане на този документ, който на практика не служи за абсолютно нищо, а е задължителен за записване на ясла и детска градина.

Ето какво написа във фесйбук страницата си Божанов:

„Съвсем скоро започват записванията за детски градини и ясли и събирането на документи за целта. Единият документ е бележка от лекар, че детето е здраво и не е било в контакт със заразноболен в последните 10 дни. Тази бележка на пръв поглед изглежда безполезна – лекарят просто удостоверява декларираното от родителя, че детето не е било в контакт (иначе лекарят откъде да знае?).

От друга страна, обаче, нуждата от тази бележка прави опашки пред лекарските кабинети, където болни и здрави деца чакат заедно. На всеки родител му се е случвало детето му да се разболее (пак) след посещение до лекарския кабинет в по-вирусен сезон.

В тази връзка зададох въпрос на министъра на здравеопазването какви са ползите от тази бележка и в какви срокове могат да я махнат от наредбата, като напр. я заменят с декларация от родителя.

По принцип за 14 дни могат да я променят, но нека видим какво смята министерството и ще премахне ли тази административна тежест.“

human.bg припомня, че идея да се премахне ненужният документ имаше още преди две години, когато здравен министър беше Стойчо Кацаров. Краткото управление на кабинета на Кирил Петков обаче не стигна, за да се облекчат родителите, учителите и най-вече педиатрите.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.