Христо Иванов хвърли оставка след резила на изборите

Председателят на „Да, България“ Христо Иванов подаде оставка заради резултатите от последните парламентарни избори. Това обяви самият той, след заседание на изпълнителния съвет на партията. „Продължаваме промяната – Демократична България“ загуби повече от половината си подкрепа.

Иванов обясни, че не е успял да намери достатъчна подкрепа за политиката си и макар да я смята за правилна е редно да поеме лидерска отговорност и да се оттегли.

„Не успяхме да убедим обществото и нашите избиратели в този курс. Този неуспех да мобилизираме обществена подкрепа вървеше с това, че бяхме представяни като сглобкаджии, службогонци. Нека някой друг или други хора да намерят нов политически курс или да ревизират този и да го представят по-убедително“, каза Христо Иванов.

Той поясни, че това е негово и на партията решение, не ангажира останалите партии в „Продължаваме промяната – Демократична България“ и няма да бъде депутат в следващия парламент. Но допълни, че ще остане на терен да работи за своите каузи в друго качество.

Иванов каза, че приема присъдата на избирателите, които не са излезли да гласуват. И благодари на хората, които са излезли да гласуват.

„Никакви решения не сме вземали по отношение на коалиционния формат. Тази тема изобщо не е стояла пред нас. Разговорът как да се надгради представителството на демократичната общност е необходим. Този разговор ще изисква сериозно преомисляне. „Да, България“ ще участва в този разговор с новото си ръководство. Не търсете ревизия на коалиционния формат. Разговор за развитие трябва да има, той ще бъде воден, но не търсете ревизия“, каза още Иванов.

И допълни, че се надява избирателите да приемат неговата оставка като сериозно отношение и начало за такъв разговор. Иванов вече е уведомил за решението си лидера на ДСБ Атанас Атанасов и съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Ако е необходим курбан – ето курбан. Но искам да предпазя нашата общност от търсенето на скалпове, мазане с катран и перушина, спонтанни чистки. Няма много подготвени хора“, каза още Иванов.

Той заяви, че компромисът в „сглобката“ си е струвал, защото не е имало друга алтернатива. И един ден реформите ще продължат от там, където са спрели.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.