Хинков: Има опити за намеса в работата ми

В момента достъпът до лекарства е улеснен. Пълното електронно изписване на медикаменти важи само за антибиотици и антидиабетични препарати. Хората са свикнали да си купуват антибиотици без рецепта и това е голям проблем. Има опити за намеса в работата ми, за да назнача или отстраня хора, очаквам да бъде назначен нов заместник министър. Постигнахме консенсус. Това заяви за „На Фокус“ здравният министър проф. д-р Христо Хинков.

По думите му има рязко повишаване на заявените и издадените електронни рецепти. „От 16 до 19 октомври са издадени близо 60 000 електронни рецепти. От тях 65% са изпълнени. Другите вероятно са били връщани. Не са нарушени правата на пациентите за достъп до лечение. Няма нужда от обучителна програма за системата за електронни рецепти, защото от две години лекарите могат да ги изписват. През това време системата можеше да се тества. Софтуерът работи, проблемът с кода, изписан на лекарството на електронната рецепта, вече е разрешен. Когато кодът излезе, а медикаментът го няма, се оказва, че аптекарят не може да го замени с друго с различен код. Сега се взе решение да има първичен код, който важи за всички препарати“, обясни той. И разкри, че Иванка Динева е предложена от ГЕРБ за шеф на „Медицински надзор“.

„Очаквам резултатите от проверката на прокуратурата в „Майчин дом“. Ако се установи, че проф. Костов е допуснал нарушение, той си отива“, отбеляза министърът.

Според него, ако пак се въведат хартиени рецепти, електронните никога няма да бъдат въведени отново. „Имаме естествена съпротива срещу всяко нововъведение. Чрез електронната рецепта ще се преодолеят затрудненията с достъпа до лекарства. Имаме предвид мерките, предложени от БЛС. Нашата цел е пациентът да получи лекарствата си, не е вярно, че сега достъпът е по-затруднен. Вчера разговарях с премиера за електронните рецепти“, смята Хинков. И допълва, че електронните рецепти няма да приключат монопола, но това могат да сторят законодателни промени.

Той отрече категорично да има хора, уличени във финансови злоупотреби, в неговия екип. „Директор дирекция „Лечебни действия“ и началника на кабинета ми са проверени за достъп до класифицирана информация. Не знам за какво става въпрос, не искам да раздухвам скандал, защото не е полезен за никого“, заяви министърът.

От тази седмица МЗ въведе изцяло електронните рецепти при изписването на антибиотици и медикаменти за диабет, което доведе до огромно напрежение сред пациенти, фармацевти и лекари. От Българския лекарски съюз заплашиха с протест и съдебни дела. Омбудсманът заяви, че са нарушени правата на пациентите до лечение.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.