Химикът Денков защити пред Урсула розовото масло

Премиерът Николай Денков се изяви по специалността си – академик на химическите науки, като изнесе лекция на Урсула фон дер Лайен за розовото масло в Брюксел.

Това стана ясно от думите на самия министър председател, който е в белгийската столица за среща на върха.

Той обърнал внимание на Фон дер Лайен, че текстът за определяне на розовото масло като токсично и опасно не е прецизен и научен. В качеството си химик той ѝ обяснил, че дали едно вещество е отровно, или не, това зависи много от концентрацията му, а от ЕК са пропуснали да го отбележат.

Академик Денков настоял за преразглеждане на текста.

„Като химик трябва да кажа, че има проблем в това, което се предлага – като обсъждаме дали нещо е вредно, винаги трябва да казваме не само какво е веществото, но и каква е неговата концентрация, което в текста го няма. Концентрация няма. След това говорих и с Урсула фон дер лайен, тя е доктор и разбира добре за какво става дума – кое е опасно. Помолих я да се погледне отново този текст, защото не е достатъчно съдържателен. Изглежда наукообразен, но не е точно научен, какъвто трябва да бъде“, заяви българският министър-председател.

На срещата на върха в Брюксел е имало три основни теми – миграцията, икономиката и Украйна, като именно по въпроса за икономическото възстановяване на Европа от пандемията и войната в Украйна с нужда от повече производство, Денков използвал случая да повдигне нашия проблем с розовото масло, тъй като страната ни е сред най-големите производители и износители на суровината.

По темата за нелегалните мигранти

„По отношение на миграцията – новият акцент е да се направи всичко възможно да се задържат мигрантите в страните, от които идват извън ЕС, като така ще се избегне проблема с преразпределянето им между страните членки. Споразумението с Турция върши работа, каза той. Идеята е ЕС да сключи такова споразумение с други държави, обясни Денков, като даде пример с Тунис.

В хода на дискусията се видя, че Унгария и Полша не са съгласни с общия подход, уточни премиерът Денков. Затова няма да има общо решение, а само изявление на председателя на ЕС, че 25 страни подкрепят, а две имат резерви.

По темата за войната в Украйна

По отношение на Украйна премиерът каза, че фокусът е бил да се мисли за дългосрочни фондове и фондовете за възстановяване. Темата дали да се използват замразените руски активи, според него, е по-сложна и ООН също ще трябва да се произнесе по юридическите основания за подобни действия спрямо руските активи.

„Няма да бъдем лидери в този процес, защото той е много сложен“, категоричен бе Денков.

„Европа трябва да помисли сериозно за събирането на достатъчно амуниции и вдигане на капацитета, което засяга българската армия и българската военна промишленост. Тези инвестиции, които ще се правят за повишаване на капацитета, част от тях биха могли да бъдат в България, ако ние сме активни. Така че министърът на отбраната Тагарев и министърът на икономиката Богданов ще работят по тази тема“, добави премиерът.

По отношение на Шенген каза, че срещите му с Марк Рюте и Нихамер са били насочени към това как да работим с техните общества, за да спечелим доверието.

„Бяха насочени към това как да работим с техните общества, за да спечелим доверието. С австрийския канцлер се разбрали да посети скоро страната и да договорим това, което имаме като предварително съгласие – техни митничари и граничари да дойдат на място и да се уверят какво правим ние.

Рюте признал, че е по-отворен в посока приемане на България в Шенген, но подчертал, че трябва да преодолеем различията си с Австрия и също така очаква да види доклада за напредъка на страната ни.

„По доклада ще има промени до последния ден, които ще отразяват напредъка, очакваме да бъде честен, коректен и достатъчно конкретен и ясен, а не с общи формулировки“, коментира Николай Денков.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.