Халите стават „Кауфланд“, отварят през май

Собственикът на Централните хали в София – търговската верига „Кауфланд България“, показа напредъка в обновлението и реставрацията на емблематичната сграда, която е паметник на културата.

От компанията съобщиха, че след 6 месеца работа изцяло вече са реставрирани две от фасадите- най-представителната откъм бул. „Мария Луиза“ и тази по ул. „Екзарх Йосиф“. Над входа от източната фасада напълно е възстановен герба на София, като според специалистите това е най-добре изглеждащият знак на столицата заедно с този, който се намира в Регионалния исторически музей.

Предстои в близко бъдеще да заработи и часовникът на халите, който не е отброявал кръгъл час от повече от 40 г. Механизмът на часовника ще бъде изложен в бъдеща галерия. Главният изпълнителен директор на веригата у нас Иван Чернев поясни, че целта е след ремонта Халите да върнат историческия си дух и да се разкрият всички архитектурни и исторически достойнства на сградата. Според него очакванията са обновеният център да заработи през май 2024 г.

Реставраторите поясниха, че ремонтът върви с добро темпо, като се има предвид, че екипът се натъкнал на множество непланирани намеси по фасадата. Румяна Дечева от Софийския университет съобщи, че след старта на проучванията се установило, че правоъгълните релефни елементи по фасадата не са оригиналните, а са от стиропор и газобетон и са лепени с теракол и цимент. Затова те били изградени отново със специална мазилка и на три слоя с цел да не се напукат. Колегата й Панайот Панов допълни, че при работата по герба се установило, че в него е добавяно арматурно желязо.

След ремонта Централните хали ще са на едно ниво, какъвто е оригиналният проект на арх. Наум Торбов от началото на ХХ век. В центъра на залата ще бъде поставен зелен фонтан, какъвто се е предвиждало да има, но никога не е изграден. За него сегашният собственик на сградата е поръчал мрамор от Индия.

През лятото на 2022 г. „Кауфланд България“ съобщиха, че купуват Централните хали от израелската компания-собственик срещу 35 млн. лв. След това от немската фирма съобщиха, че ще вложат 50 милиона за възстановяването им.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.