Хакери атакуваха с вирус Агенцията по заетостта

Срещу Агенцията по заетостта е била извършена кибератака. В късните часове на 22 януари сървърите били заразени с рансъмуеър (ransomware).

Този тип атака се характеризира с инфектирането на компютрите с вирус. Това може да стане чрез заразен мейл или с фалшив линк. След това на компютрите на жертвата се появява черен екран, а хакерите искат откуп, за да възстановят информацията на него.

Припомняме, че през 2022 г. информационната система на „Български пощи“ бе атакувана с рансъмуеър. Проблемът парализира работата им в продължение на седмици.

Служебният министър на електронното управление Георги Тодоров заяви пред БНТ, че няма изтичане на лични данни при хакерската атака.

Поразени са доста от масивите на Агенция по заетостта. Предприети са действия по защита на цялата информация, така че да не бъде загубено нищо и да се възстанови дейността на агенцията. Погрижили сме се цялата информация да бъде възстановена. Цялата структура на Агенция по заетостта е качена на държавния облак. Няма изтичане на лични данни при хакерската атака„, посочи министърът.

ГДБОП и ДАНС участват в разследването на кибератаката.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.