Горещините са най-опасни за малките деца и възрастните хора

Летните горещини са най-опасни за малките деца и възрастните хора около 80 години заради риска от обезводняване, тъй като има обилно изпотяване и трябва да се пие повече вода, каза в сутрешната програма  Радио Пловдив „Точно днес“ председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров и уточни, че при недостатъчен прием на вода може да се стигне до прилошаване и припадане. 

По думите му хората с високо кръвно се чувстват по-добре в горещините, тъй като топлината разширява кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане. 

Водата трябва да се приема равномерно през деня, количеството е 30 милилитра на килограм тегло плюс 1 литър, когато времето е горещо. Това означава около 2-3 литра вода на ден през лятото. Когато се излиза навън да се носи шише с вода и на всеки час да се пие по чаша вода – около 100-200 милилитра, посъветва д-р Сотиров. 

Важно е хората със сърдечно-съдови заболявания да си следят кръвното налягане, за да не се понижи прекалено много кръвното налягане и да започне да им прилошава.  Алкохолът и кафето също обезводняват и ако се консумират, трябва да се пият с много вода, каза още д-р Сотиров. 

Относно ползването на слънцезащитни кремове той отбеляза, че не трябва да се прекалява с използването им, тъй като това влияе върху естественото синтезиране на витамин D. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.