Главният прокурор обяви, че излиза в отпуск по лични причини

Главният прокурор Иван Гешев излиза в отпуск по лични причини. Това обяви самият той пред членовете на пленума на Висшия съдебен съвет.

„Моля да преместим годишния доклад като т. 2 в дневния ред, понеже имам лични ангажименти. Излизам в отпуск по лични причини“, обяви обвинител №1, обръщайки се към служебния министър на правосъдието Крум Зарков.

Иван Гешев обяви, че е призован в понеделник в Софийската градска прокуратура по проверка за търговия с влияние. От думите му стана ясно, че проверката е във връзка с негови изявления на пресконференцията, на която скъса оставката си.

Иван Гешев поиска да даде обяснения и за почивната база в курорта Боровец, която по думите на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов се използва от главния прокурор за лична резиденция.

„Не я ползвам. Дайте ми възможност да обясня. Това е почивна база на прокуратурата, там са почивали и членове на ВСС“, коментира Гешев.

Междувременно Пленумът на ВСС прие да обсъди днес като извънредна точка сигнала на Борислав Сарафов до ВСС срещу Иван Гешев с предложение да се образува дисциплинарно производство. С сигнала Сарафов твърди, че главният прокурор е записал неправомерно телефонен разговор с един от членовете на Висшия съдебен съвет Йордан Стоев.

Решението беше прието с гласовете на 12 от членовете на Пленума, Стоев си направи отвод, тъй като сигналът е свързан и с него. Точката ще се разгледа като първа по предложение на главния прокурор.

В сигнала се съдържат обстоятелства за нарушение на Конституцията от страна на Иван Гешев. Сарафов твърди, че е нарушен текстът, който посочва, че никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Предложението да влезе като точна в дневния ред на днешното заседание на Пленума и да се разгледа от него, направи Атанаска Дишева, член на Съдийска колегия на ВСС. Според нея взимането на отношение по сигнала е в правомощието на Пленума, а не на Прокурорската колегия. Главният прокурор Иван Гешев изрази съгласие с колегата си и каза, че няма против сигналът да се разгледа от Пленума. Той посочи, че Прокурорската колегия не е компетентна да разглежда сигнала на Сарафов, но вчера така е преценила, съобщава БТА.

Дишева коментира, че обществото се тресе, в буквален и преносен смисъл, от това което се случва в съдебната система и прокуратурата, като Пленумът трябва да вземе отношение. Тя отбеляза, че ВСС дължи отговор на обществото за решението си за ползването на почивна база на Боровец от прокуратурата, като посочи, че главният прокурор, който присъства на заседанието онлайн, може да даде обяснение, ако прецени.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.