Гешев вади тайните на политиците

Главният прокурор Иван Гешев се превърна през последните дни в основана мишена за атаки от различни партии, които рядко намират общи допирни точки по повечето важни процеси в държавата. Неочакваното единомислие по темата за контрол над държавен обвинител №1 е сигнал, че неговото отстраняване се е превърнало в залог за бъдещи коалиции след предстоящите избори, а също така, че външната атака срещу Гешев определено се е засилила.

Първият залп на настъплението бе даден след огласяването на новината, че Иван Гешев е поканен да участва в 71-вата годишна национална молитвена закуска, която ще бъде дадена от американския президент Джо Байдън. По традиция събитието се провежда всеки първи четвъртък на февруари, като тази година то се пада на 2 февруари и се открива с приветствие на щатския президент.

На закуската присъстват различни фигури от повече от 100 държави, за които се твърди, че споделят общи морални и духовни ценности. Значимостта на проявата според мнозина е спорна, а бившият ни посланик в Америка Елена Поптодорова едва ли случайно поясни, че поканените не отиват там на държавно посещение, а често попадат в листите след определена лобистка активност. За сложните отношения на администрацията отвъд океана и Гешев се говори отдавна, а целта пътуването му да бъде неглижирано, очевидно съвсем не е случайна.

Още преди Иван Гешев да се качи в самолета за САЩ, парламентът прие на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с който се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор. Идеята предвижда Националната следствена служба да бъде извадена от системата на прокуратурата и шефът й да може да разследва главния прокурор и неговите заместници.

Атаката не спря дотук. Миналия петък бе оповестено, че стотици гласове на върховни съдии от Висшия съдебен съвет са подавани от едно място през две минути. На магистратите е била осигурена възможност да гласуват дистанционно от домовете си със специално раздадени кодове за вход в системата. Въпреки това от един IP адрес, който отговаря на сградата на ВАС, са регистрирани 200 гласа по време на вота. Това поставя под въпрос законния избор на членовете на ВСС и може да наложи процедурата да бъде повторена, а тогава вече в съвета могат да попаднат и опоненти на Иван Гешев.

По информация на „Филтър“ засилената атака срещу главния прокурор е по инструкция главно от Америка. Едва ли случайно посланик Херо Мустафа, чийто мандат изтича и през април тя ще бъде сменена от своя заместник Кенет Мартън, даде телевизионни интервюта, акцентът в които бе упрекът към главния прокурор. Мустафа все още се намесва активно в политическия живот у нас и тъкмо тя е била човекът, който е спасил Nexo от проблеми отвъд океана. Дипломат №1 на Щатите у нас е настоявала да се сключи споразумение с криптобанката, тъй като нейните основатели и собственици били врагове на статуквото в лицето на ГЕРБ и ДПС. Така криптотарикатите били спасени от проблеми отвъд океана заради политическата ситуация в България.

Обособяващият се фронт срещу Иван Гешев подсказва, че неговото отстраняване може би е залог за създаването на коалиционни формации след изборите на 2 април. В най-неизгодна ситуация в момента са ГЕРБ и ДПС, които се смятат за близки до Гешев, но подкрепиха идеята за контрол над главния прокурор. Това пък означава, че най-вероятно им е било подсказано от Европа и Америка, че отстраняването на Гешев е условие за подкрепа на страната ни.

В същото време политици от различни партии и най-вече Кирил Петков и Лена Бориславова, както и други важни лица от „Продължаваме промяната“, били силно притеснени, тъй като били наясно, че Гешев разполага със скандални факти и информация за действията им по време на тяхното управление, както и за странни лични обвързаности. Враговете на главния прокурор се надяват, че ако той огласи подобна информация, тя ще бъде неглижирана публично, както обикновено става, когато Гешев прави разкрития за престъпления и скандали.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.