Гешев: Помагачите на атентатора от Сарафово са осъдени на доживотен затвор

Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че 11 години след атентата в Сарафово има влязла в сила осъдителна присъда, потвърдена на последна инстанция – доживотен затвор без право на замяна, по отношение на двамата съучастници на взривилия се на летището атентатор – алжирският гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни.

Съучастниците му – Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, обаче са осъдени задочно, защото все още се издирват от Интерпол.

Уважени са и гражданските искове на наследниците на петима от загиналите от Израел и един български гражданин, включително и множество пострадали лица, съобщи още Иван Гешев. „Според доказателствата терористичния акт е един от най-големите в българската история и един от най-големите в Европа, бе изпълнен от лица, свързани с организацията, която е обявена за терористична от много държави от ЕС“, коментира още той.

Припомняме, че на 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище „Сарафово“ в Бургас, стана мишена на терористична атака. Загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса български гражданин, както и извършителят на атентата. Ранени бяха 38 души.

Четири години по-късно пред съда бяха изправени Мелиад Фарах – австралийски и ливански гражданин, и Хасан ел Хадж Хасан, който има канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм, опит за убийство и убийство. По делото има и обвинения за ползване на фалшиви документи. Процесът тръгна по същество в началото на 2018 г.

Пред съда прокуратурата пледира, че двамата са имали връзка и с шиитската групировка „Хизбула“. Израелският адвокат на жертвите изрично обяви в пледоарията си, че настоява и съдът в присъдата си да поясни, че „Хизбула“ е отговорна за атентата.

Уважените срещу подсъдимите искове са за общо около 100 млн. лева.

Гешев обяви новината за делото „Сарафово“ след церемония в Софийската синагога, на която бяха отличени институциите, допринесли за забраната на „Луков марш“. 

На церемонията бяха столичният кмет Йорданка Фандъкова, външният министър Николай Милков, шефът на ДАНС Пламен Тончев и заместник-министърката на вътрешните работи Моника Димитрова-Бийчър и заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.