Гешев поиска имунитета на Киро

Главният прокурор на България Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на Кирил Петков – бивш министър-председател и настоящ депутат по предложение на Софийската районна прокуратура (СРП), съобщиха от държавното обвинение.

Искането е във връзка с досъдебно производство относно писмена декларация, подадена от съпредседателя на „Продължаваме промяната“ на основание чл. 110 от Конституцията на България. В предложението на наблюдаващия прокурор от СРП се посочва, че Кирил Петков е подал декларацията пред орган на власт – президента на Република България, като в нея съзнателно е затаил истина – наличие на двойно гражданство, и потвърдил неистина – отговаряне на условията за избиране на народни представители (престъпление по чл. 313 ал. 1 от НК).

С решение на Централната избирателна комисия от 8 април т.г., Петков е обявен за народен представител и след полагането на клетва на 12 април се явява лице с имунитет.

Съгласно чл. 70 от Конституцията и съгласно чл. 136, ал.3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание възбуждането на наказателно преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Кирил Петков.

Той обаче вече обяви преди няколко дни, че ще изчака да се състави и заработи комисия в Народното събрание, пред която да бъдат представени всички факти и доказателства, за да могат всички българи да видят ясно и нагледно как българската прокуратура се използва за политически натиск.

„В деня преди комисията да вземе решението си, ще се откажа от имунитета си доброволно, защото знам, че няма от какво да се страхувам“, добави тогава Кирил Петков.

В края на октомври 2021 г. Конституционният съд обяви за противоконституционен указът, с който президентът Румен Радев назначи Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство.

„Заявената на 21 април 2021 г. от Кирил Петков Петков воля да бъде освободен от канадско гражданство, както и обстоятелството, че е отговарял на материалноправните предпоставки да бъде освободен от него, не са били достатъчни той да престане да бъде гражданин на Канада. От официалния документ, издаден от компетентния орган на Канада е видно, че освобождаването от гражданство на Канада е настъпило едва на 20 август 2021 г.„, пише в решението на КС.

Самият Петков искаше на два пъти да обясни за канадското си гражданство пред конституционните магистрати, като бъде конституиран като заинтересована страна, но получи отказ. Неговата позиция е, че не е нарушил законите на страната, но според решението на КС той е бил канадски гражданин, когато е станал служебен министър на икономиката.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ не е канадски гражданин официално от датата 20 август 2021 г. С двойно гражданство той е бил през пролетта на същата година, когато президентът го назначи на поста в служебния кабинет.

На 16 декември 2021 г. на брифинг ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова, ръководителят на Софийска районна прокуратура Невена Зартова обявиха, че държавното обвинение няма да образува досъдебно производство срещу Кирил Петков по казуса с канадското гражданство при встъпването му в длъжност като служебен министър на икономиката, тъй като няма данни за извършено престъпление.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.