Гешев: Партиите се превърнаха в корпорации, влизаме в политиката с „Граждански блок“

„Категоричният успех на гражданските кандидати на предходния вот е ясен сигнал, че това е напълно възможно и че е дошло времето за създаване на политическа формация от нов тип – гражданска и демократична,“ каза в Националния пресклуб на БТА бившият главен прокурор Иван Гешев. Затова днес десетки граждански организации създаваме платформа „Граждански блок“, влизаме в политиката, за да променим порочния модел, допълни той.

Формацията е демократична и не е ничия собственост, и ще бъде запазена територия за всички активни граждани, които са готови реално да участват в политическия живот на страната и искат гласа им да бъдат чут, добави Гешев.

„Днес ситуацията в България наподобява тази през 1934 г., когато всички партии са фалирали морално и са изпразнени от съдържание“, заяви още бившият главен прокурор, визирайки събитията около Деветнадесетомайския преврат.

Според Гешев партиите са се превърнали в корпорации, търговци, които изпълняват интересите на техните собственици. „Консервативни, патриотични, и най-вече български формации липсват, а именно от това поле произхождат ценностите, които са ни запазвали като род, родина и държава“, каза още Гешев.

Всички партии отидоха в левия и в крайно левия спектър. Консервативни и патриотични формации липсват, а именно от това поле произлизат ценностите, които винаги са запазвали и развивали българския род и родина.

Ако перифразираме Маргарет Тачър, социализмът приключва тогава, когато свършат народните пари. А нашите са на път да свършат – откраднати от тези еднолични ООД-та, които се наричат партии, заяви Гешев.

Той коментира и изминалите избори така:

На миналите избори гражданите на България дадоха поредния вот на недоверие към управляващите и цялата партийна система. Вот, на който те гласуваха категорично срещу политическото безсмислие, наречено некоалиция, известно още и като сглобка.

Бързо вървим към края на демокрацията в България. Към недържава и морално разложение на традиционните български ценности.

Днес изглежда, че има две Българии, които живеят успоредно една на друга.

Първата е тази на политическия боклук и присъдружните им медии и анализатори. В нея всичко изглежда наред – управлението е по-стабилно от всякога, а ПП-ДБ и ГЕРБ са спечелили изборите.

Другата България обаче е тази на мнозинството. Там т.нар. „победители“ претърпяха тежък крах, а сглобката им се разпада. Неслучайно либералното е синоним на двойните стандарти. И за да докажа това си твърдение ще се спра на три факта, които удобно убягнаха от очите на политическите коментатори.

На първо място, впечатление прави тежкият електорален удар, който понесоха двама от участниците в тройната коалиция – Продължаваме промяната-Демократична България и ГЕРБ. За само шест месеца двете формации загубиха огромен брой избиратели – общо около 500 000. На последните парламентарни избори през април те получиха общо около 1,3 млн. гласа, докато днес подкрепата за тях се е свила до под 800 000. Всичко това говори, че двете формации са загубили доверието на хората.

Важно да обърнем внимание и на тежкия изборен провал на ГЕРБ, който незнайно защо всички се опитват да ни представят като грандиозен успех. Резултатите в София, Варна, Кюстендил, Пазарджик, Благоевград, Шумен, Ловеч, Силистра, Дупница, Панагюрище и десетки по-малки общини са трагични.

Провалът се забелязва най-отчетливо в столицата, където партията на Бойко Борисов понесе троен удар:

Наложеният от него кандидат за кмет се представи толкова слабо, че не успя да достигне до балотаж.

Броят на съветниците на ГЕРБ в столичния общински съвет намаля наполовина – от 27 на 14.

А на втория тур партията загуби битката в 21 от общо 24 района на столицата.

Собственикът на ГЕРБ Бойко Борисов продаде избирателите си в интерес на личното си оцеляване.

На последно място, медиите и т.нар. политически анализатори не забелязаха най-големите печеливши. Това безспорно са гражданските кандидати, които бяха издигнати от инициативни комитети или чрез листите на малки извънпарламентарни партии и местни коалиции. На тези избори те се превърнаха в първа политическа сила като общият брой на гласовете подадени за тях надхвърля този за ГЕРБ и ПП-ДБ взети заедно.

Според Гешев, резултатите от местния вот ни водят до следните изводи:

Сглобката, неправителството и некоалицията нямат никаква легитимност да управляват държавата.

Налице е тежък срив на партийната система, като партиите продължават да се провалят в ролята си на посредник между гражданите и властта, защото са се превърнали в търговци.

Недоверието в политическите сили и техните собственици е огромно и то вече компрометира избирателната ни система, и обезсмисля демократичния процес.

За всеки трезво мислещ човек отдавна е ясно, че България повече не може да продължава така, ако искаме да имаме бъдеще за децата ни. Необходими са действия, които да доведат до решаването на кризата, свързана с колапса на партийната система. Това обаче не може да стане с учредяването на поредната политическа партия, защото в настоящата среда тя няма да получи необходимото доверие.

Средствата, чрез които ние ще постигнем целите си, са премахване на монопола на партиите върху изборния процес и властта, чрез промяна на чл. 12 в Конституцията, промяна на Изборния кодекс с цел премахване на несправедливите предимства, с които се ползват партиите, премахване на препятствията през реализация на референдумите, предимство на мажоритарния елемент в парламентарните избори, реална финансова децентрализация на българските общини, за да не може голямата община чрез финансирането да постига политически и лични цели.

Ще участваме в следващите избори с изцяло граждански листи, заяви още Гешев.

„Правилата при нас са прости – без фалшиви лидери и строга йерархия. Без партийна дисциплина и спуснати отгоре решения. И разбира се – без партийни членове.

Защото ние не сме традиционна партия със свръх овластен лидер и послушни служители-партийци.

Ние сме нейната пълна противоположност. Ние сме независими българи, които обичаме Родината си!“, заяви Гешев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.