Германия се готви да изгони 30 руски дипломати за шпионаж

Германия възнамерява да обяви повече от 30 руски дипломати, акредитирани в Берлин, за персона нон грата. Все още не е известно кога може да се случи това, съобщи в събота списание „Фокус“, позовавайки се на източници от външното министерство.

Почти 600 руски дипломати са изгонени от западни страни от началото на агресията в Украйна.

Германските служби за сигурност смятат, че набелязаните дипломати използват дипломатическия си статут, за да получават незаконно политическа, икономическа, военна и научна информация с цел последващото ѝ използване за саботаж и разпространение на дезинформация, пише изданието. Германското правителство е наясно, че експулсирането няма да остане без последствия.

Все още не са дадени подробности за плановете за евентуално експулсиране на руснаците, външното министерство само посочи, че подобна мярка не се обсъжда „в момента“. Все още няма коментар от руското посолство в Берлин.

По информация на „Фокус“ германските власти са решили значително да засилят мерките за сигурност и да търсят евентуални къртици в германските служби за сигурност след задържането през декември миналата година на офицера от Федералната разузнавателна служба Карстен Л., който според германски следователи се е опитал да предаде на Русия информация за позициите на многоцелеви ракетни установки HIMARS и системи за противовъздушна отбрана IRIS-T в Украйна. Инцидентът доведе до това, че партньорите от НАТО временно ограничиха предаването на класифицирана информация на Берлин. Според публикацията германските сили за сигурност смятат, че в момента в Германия се предполага, че действат около 160 руски разузнавачи – повече, отколкото по време на Студената война.

По последна информация на сп. „Шпигел“ Карстен Л. досега е запазил мълчание относно обвиненията срещу него. Той е работил в аналитичния отдел на Федералната разузнавателна служба. Заподозреният е имал достъп до подслушвана информация, споделяна с германското разузнаване от други западни разузнавателни агенции.

Артур Е. бе задържан на 22 януари по подозрение в държавна измяна и контакти с руските тайни служби. Според германската главна прокуратура Карстен Л. е получил секретните данни, а Артур Е. след това ги е „доставил на Русия“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.