ГЕРБ ще предложи правителство на малцинството с премиер от партията

ГЕРБ ще предложи правителство на малцинството с премиер също от партията. Това обяви лидерът на Бойко Борисов след консултациите при президента Румен Радев.

„Нашите избиратели, когато са ни наредили пред другите, не са искали пак да получават Денков. Носим си отговорността и ще предложим правителство на малцинството. Би било в повече да съм премиер четвърти мандат, но папката от президента ще взема най-вероятно аз, като ще дойда с нашия кандидат за министър-председател“, коментира пред журналистите Борисов.

По думите му има още 1-2 седмици да се премисли, като нови избори са вариант, но лош.

Малко по-рано лидерът на ГЕРБ заяви пред държавния глава, че „на практика правителство не може да бъде съставено“. А ако има опити за сформирането му, то трябва да е с първия мандат – иначе няма логика.

„Ще положим още усилия, но от ИТН вече казаха, че с първия и втория мандат не може. Това предопределя отиването ни на избори. Съжалявам това да е реалността. А трябва да се мисли за 4-годишно управление и да се сглоби едно правителство, да се направят компромиси. Чувам само заклинания и кой колко е велик“, каза още бившият премиер.

Президентът в началото на консултациите поздрави ГЕРБ за постигнатите резултати на изборите.

Този резултат обаче ви натовари с основната отговорност по формиране на мнозинство и съставяне на правителство. Продължават да се търсят отговорите на редица въпроси“, заяви държавният глава, като поясни, че един от тези въпроси е защо българите масово не са излезли да гласуват.

Това е първа среща между Борисов и Радев от протестите преди няколко години. Заедно с лидера на ГЕРБ на консултациите присъстваха още Томислав Дончев и Делян Добрев.

Предстои днес с президента да разговарят от ДПС и от ПП-ДБ.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.