ГЕРБ пресолиха манджата по скандала с Nexo

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков и мнозина други, които експлоатират темата с Nexo, пресолиха манджата. Въпреки това скандалът може сериозно да навреди на ДБ и ПП преди очертаващите се предсрочни избори.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков призна, че е разпространил фалшива новина за дарител на „Да, България“ и „Волт“, базирайки се на „журналистически публикации“. Преди няколко дни жълти сайтове произведоха сензацията, че изпълнителният директор на уебхостинг компанията SiteGround Тенко Красимиров Николов, който бил дарил на ДБ и „Волт“ 480 хил. лева, имал роднинска връзка с Траян Красимиров Николов, който е в управата на Nexo от 2021.

Оказа се обаче, че Тенко и Траян не се братя. А някои политици, коментатори и анализатори изглежда не са приятели на истината.

Скандалът може сериозно да навреди на ДБ и ПП

Вижда се, че господин Биков, както и мнозина други, които се впуснаха да експлоатират темата Nexo силно пресолиха манджата, залагайки по-скоро на емоцията и ентусиазма, отколкото на фактите.

Добре е все пак, че господин Биков има доблестта да се извини. Не е изключено обаче той да е бил мотивиран и от неизбежното дело за клевета, което го очаква.

Без значение. Разследването на Nexo ще продължи – както в България, така и в чужбина – още дълго време, може би години. Скандалът може сериозно да навреди на ДБ и ПП около два месеца и половина преди очертаващите се поредни предсрочни избори. Особено ако: първо, за него се тръби непрекъснато и безразборно, което вече е факт, и, второ, ако прокуратурата има още какво да хвърли на политически котлон, за да поддържа температурата на скандала.

Истината рано или късно ще излезе наяве

Най-големият политически капитал на ДБ и ПП в очите на техните избиратели е контрастът между тях и модела „ГЕРБ-ДПС“. За протестиращите срещу управленията на Бойко Борисов думите ГЕРБ, ДПС и корупция са неразривно свързани.

ДБ и ПП трябва да са наясно, че падането от високата трибуна на морала би било гръмко и много болезнено. Докато изясняването на всички факти около Nexo тече, тези формации трябва бързо да се вгледат в своите редици и – ако има нужда – да бъдат максимално самокритични.

Атакувайки партиите на промяната, техните опоненти обаче трябва задължително да се придържат към безспорно установеното. В противен случай мнимите им разкрития могат внезапно да се обърнат срещу тях и да ги превърнат в лъжливи овчарчета.

Повече от всякога в епохата на фалшивите новини и социалните мрежи е особено важно да не забравяме, че от всички злини, най-бързо тичат слуховете (Вергилий). Лъжата, както гласи поговорката, може да обиколи света, докато истината си обуе ботушите. Рано или късно, истината обаче винаги излиза наяве и отвръща на клеветниците.

Автор: Петър Чолаков, Дойче Веле

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.