ГЕРБ предупредиха за 11 милиарда дефицит. Борисов: Има сфери със 100% инфлация

Томислав Дончев и Бойко Борисов бяха категорични, че ГЕРБ са свършили политическата част по приемането на България в еврозоната

Борисов все още моли ЦИК да преосмисли решението си за отчитането на изборните резултати, но не иска да се меси на независимия орган

Остри критики за финансовите параметри отправи бившият вицепремиер и настоящ зам.-председател на ГЕРБ Томислав Дончев. Той взе повод от думите на гостуващия у нас заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис, който по-рано каза, че високата инфлация е пречка за приемането ни в Еврозоната.

„Параметрите за бюджет 2023 също са пречка. Ако не се редуцират, каквито и да е разходи, това означава 11 милиарда дефицит. Това е дефицит от 6 процента, два пъти по-висок от допустимия. Това не са злоради коментари“, подчерта Дончев.

Затова според него първо трябва да се отключи цялото разполагаемо европейско финансиране, защото нула от тези пари са влезли в общините. „8 милиарда извън бюджета са това. Наблюдавахме помпане на външния дълг. Това финансиране трябва да замести неспособността на правителството да направи собствени инвестиции“, обясни Дончев.

Според него преките чуждестранни инвестиции за 2020 г. са били 20 милиарда, докато за следващата са 1,5 милиарда – прогнозата е за спад от 6 на сто. „С тази политика трябва да се спре. То и 3 процента дефицит не е за хвалба. Българи трябва да се върне на нулевите дефицити“, смята бившият вицепремиер.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък отбеляза, че случващото се за хората е катастрофа, защото има сфери, в които инфлацията е 100%. „Защо продавахте скъп бензин и нафта, това вдигна цените. Има спекула. Всеки ден им излизат далаверите наяве“, продължи да се ядосва той на кабинета „Петков“. „Законите са техническата част, приемането ни в еврозоната е политическата част и ние я свършихме. В първия парламент бяхме в такава изолация, че може да си приемат всичко без нас“, ядоса се той.

„Изпомпването на инфлацията показа, че правителството на Кирил Петков не иска еврото. Те говорят само за още напомпване на инфлацията. Тоест, още повече ни отдалечават от еврото“, прогнозира Борисов. 

„Нито един килограм жито не купиха. Помните ли какви сладки репортажи – нито едно българче няма да останело гладно. Ми, магистралите? Вече трябваше да имаме осем – по четири на година.“, продължи той с критиките. „Къде му е летището на Русе? Къде са трите моста на Дунав? Екологични бомби са навсякъде. Всичко това тези хора ни го причиниха и имат наглостта да ни кажат, че са добри“, заяви Борисов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.