ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се разбраха кога отпада дерогацията на „Лукойл“

Здравият разум надделя, отбеляза Здравко Сабрутев

Дерогацията на „Лукойл“ да отпадне на 1 март 2024 г. За това са се разбрали днес ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, стана ясно в кулоарите на Народното събрание.

Двата законопроекта за отмяна на дерогацията се оттеглят, днес по-късно следобед ще бъде изработен общ за прекратяване на дерогацията, обяви пред медиите председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС.

Двата проекта – на ГЕРБ-СДС и ДПС, от една страна, и на „Продължаваме промяната-Демократична България“, от друга, бяха дебатирани в пленарната зала, но преди гласуването председателят на Народното събрание Росен Желязков даде почивка, в която решението беше обявено пред медиите, а след подновяването на заседанието – съобщено и от Росен Желязков, добавя БТА.

Общият законопроект на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предвижда дерогацията да отпадне от 1 март догодина, а от 1 януари да се прекрати износът. Подробността е, че трябва да разпишем текстовете за ревизията, която Агенция „Митници“ трябва да направи към 31 декември т..г., ,за да установи какви вече преработени количества има в складовете на „Нефтохим“ и да се прецени как да изнесат за тези количества деривати, за да не задръстват складовете на рафинерията, разясни Цонев.

От ГЕРБ и ПП-ДБ приветстваха постигнатото съгласие между парламентарните групи.

Радваме се, че здравият разум надделя и в Народното събрание ще бъде внесен съвместен законопроект, който ще бъде в интерес на обществото, на българския потребител, на свой ред коментира Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

ГЕРБ поздрави ПП-ДБ, че са стигнали до извода за необходимост от отмяна на дерогацията и ще има общ законопроект, според който дерогацията отпада от 1 март догодина, а от 1 януари отпадат квотите за износ, посочи и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Защо, когато има разговори и разбирателство, се пита кой направи крачка назад, всички правят крачка назад, за да върви напред страната, обясни Йордан Цонев на въпрос кой е направил крачка назад.

Малко по-рано пред журналисти съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков призова колегите си от ГЕРБ да не преговарят тази тема на всеки 2 седмици, след като уговорената дата за дерогацията е 1 март.

„Защото знаете, че да се намали руският петрол от 0 до 50 отнема немного време, но от 50 до 0 отнема време. Освен това българската държава трябва да е готова с екип, който да може да бъде в готовност, ако трябва да се влезе в рафинерията и да може да се оперира. И трето – много е важно за българските граждани договорите, които се сключват за неруски петрол, да не вдигнат цената на бензиностанциите“, отбеляза Петков.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.