Ген. Василев: НСО да каже имало ли е изтичане на информация за маршрута на Гешев

„Задължително трябва да бъде заловено лицето или да се разкрие организацията, зад която стои това нещо. Трудно може да се каже, че са професионалисти. Мястото, където е избухнало взривното устройство, не представлява страшна опасност и е далече от пътя“. Това коментира пред БНТ ген. Васил Василев, бивш директор на Национална служба „Полиция“ след опита за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев.

Той припомни убийството на италианския прокурор Джовани Фалконе, при което бомбата е заложена така, че да унищожи колата.

„В случая от вчера колите вървят бързо, а взривното устройство не е заложено директно да влияе върху автомобила“, обясни ген. Василев.

По думите му дали е опит за сплашване или некадърен опит за убийство ще стане ясно след края на разследването.

„Има много непотвърдени неща. Не трябва да изтича много информация за разкриване на истината. Имало ли е теч на информацията за маршрута на главния прокурор трябва да кажат служителите на НСО“, допълни ген. Васил Василев.

Същата теза застъпи в интервю за bTV и бившият вътрешен министър Емануил Йорданов.

„Много противоречия има и затова мисля, че разследващите трябва да ограничат говоренето по темата. Всяка грешно изпусната дума ражда поне по десетина въпроса. Когато говорят за професионалист, който е извършил престъплението на мен ми е чудно какво му е професионалното на този човек. Твърдението е, че е трябвало да бъде извършено убийство. Такова не е извършено. Очевидно не е професионалист“, категоричен бе Йорданов.

Той обърна внимание и на снимките от мястото на взрива.

„В медиите се въртят снимки на две дървета – едното е с дупка от сачма, другото е с по-силно обелена кора. Но дори няма счупено дърво. По асфалта на пътя не видях да има някакви следи от увреждания. Освен това всяко едно умишлено престъпление трябва да има мотив – а аз мотивът не го виждам никъде“, добави бившият вътрешен министър.

По думите му в този случай обществото има нужда от цялата истина.

„Този случай е срам за България и каквото и да покаже разследването пак ще си бъде срам“, добави Йорданов.

Междувременно пред Нова телевизия експертът по сигурността Славчо Велков заяви, че опитът за атентат срещу Иван Гешев няма аналогия в новата история на България, защото това е действащ висш магистрат. 

По думите на Велков следите на мястото на взрива не са причинени от осколки, а по-скоро от ударната вълна. Тя би могла дори да обърне бронираната кола, с която главният прокурор се движел. Велков допълни, че мястото е подбрано, защото скоростта там е около 30-40 км/ч.

„Ако това е така, както го виждаме, и както се представя, можем да го квалифицираме като акт с много, много висока степен на обществена опасност, и който не е с ограничена цел сплашване, а убийство“, каза още експертът по сигурност.

Изпитанията на военните бронирани коли започват с 6 кг взривно вещество

По НАТО-вските стандарти – изпитанията на бронирани автомобили за военни нужди започват от 6 кг. Това коментира пред БНР Огнян Чалъков от Сдружението на специалистите по боеприпаси.

При изпитвания на военни автомобили стандартите не предполагат използването на осколочни елементи. В случая утежняващото обстоятелство е използването на такива осколочни елементи. Това предполага нанасяне на по-високи щети. Може да се каже, че актът е терористичен, пряко насочен към живота на институцията главен прокурор“.

Според него защитеността на автомобила е била от най-високо ниво.

Чалъков предполага, че има малка човешка грешка във връзка с момента на детонация с няколко стотни от секундата по-рано. По думите му последствията са щели да бъдат по-големи, ако нямаше човешка грешка. 

По думите му у нас трудно могат да се намерят 3 кг тротил. Масово в България се внасят взривни вещества, коментира още Огнян Чалъков.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.