Freedom House ни оплю: България е трайно нестабилна полудемокрация

С неласкави определения България бе оценена като неспособна да се промени през последната година. Американската изследователска група „Фридъм хаус“ я класира в категорията държави с „трайна нестабилност“ и я оцени като „полуукрепнала демокрация“. От три години тя получава една и съща оценка – 4.50 – по скалата на „Фридъм хаус“.

„В България, където антикорупционните протести през 2021 г. доведоха до свалянето на консервативната партия на тогавашния министър-председател Бойко Борисов, трайно правителство се оказа трудно постижимо. Четирипартийна коалиция начело с Кирил Петков встъпи в длъжност през декември 2021 г., но разногласия по политически въпроси предизвикаха вот на недоверие през юни 2022 г. Паралелно с това несъгласия, изразени от президента Румен Радев относно предоставянето от България на военна помощ на Украйна, принудиха Петков да използва тайни пътища за доставки (на оръжия и боеприпаси – б.р.) за Киев“, пише в доклада.

Определението „полуукрепнала демокрация“ се отнася до страни с коефициент от 4 до 5, като 5-7 се смята за “укрепнала демокрация”. Резултатите на България в детайли изглеждат така: Национално демократично управление – 4.25; Изборен процес – 5.50; Гражданско общество – 5.50; Независими медии – 3.25; Демократично управление на местно ниво – 4.75; Съдебна система и независимост- 4.25; Корупция – 3.75, Процент на демокрацията – 58%. Като сравнение Беларус и Азербайджан, както и държавите от Средна Азия са с коефициенти около 1 и с процент на демокрацията под 10, което ги прави “укрепнал авторитарен режим”. От таблицата се вижда, че погазването на свободата на медиите дърпа най-силно надолу демокрацията в България.

Рейтингът на Унгария се е влошил повече отколкото на всяка друга страна с изключение на Русия, където президентът Владимир Путин рязко затегна контрола след нахлуването си в Украйна.

Парламентарните избори в Унгария „бяха изпълнени с множество нередности, злоупотреби с административни ресурси и изкривявания в медиите“, се казва в доклада на организацията, която получава финансиране от държавния бюджет на САЩ, но работи независимо

„Подкрепяните от правителството клеветнически кампании срещу критично настроени неправителствени организации и членове на Националния съдебен съвет – считан за последния източник на съдебна независимост в Унгария – показаха задълбочаващата се нетърпимост на режима на Орбан към инакомислещите“, се казва в доклада.

Докладът противопоставя съпоставя Унгария с Полша и пише, че полските избиратели ще имат по-голяма изборна свобода. Той приветства Варшава за приемането на милионите украински бежанци и отстояването на твърда европейска линия срещу Русия.

„Фридъм хаус“ класира Унгария като 43% демократична страна, което е спад от 45% година по-рано, докато Полша е стабилна на 59%. Русия се срива от 5% до само 2%.

Най-висока оценка в бившия социалистически лагер получава Естония – 83%, следвана от Латвия, Словения, Литва и Чехия.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.