Фон дер Лайен: България и Румъния са част от Шенген, трябва най-накрая да ги допуснем

„Засилихме защитата на границите си. Европейските институции задълбочиха сътрудничеството си с държавите членки. Искам да благодаря по-специално на България и Румъния за водещата им роля за прилагането на добри практики за убежището и връщането. Те го доказаха – България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство. Нека ги допуснем в него без да се бавим повече“, заяви по време на годишната си реч за състоянието на ЕС председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„След по-малко от 300 дни европейците ще отидат до урните да гласуват, това ще бъде времето за избор на хората.
Но ще е време да решат какво бъдеще и каква Европа искат и младите. В кабинката те ще мислят за това какво е важно за тях. Виждам визия за по-добро бъдеще, Европа трябва отново да отговори на призива на историята – това започва със спечелването на доверието на европейците и през тези 300 дни трябва да довършим работата“.

„Съюзът ни днес отразява мечтите за бъдеще след Втората световна война, бъдеще, в което нации, демокрации и народи ще работят заедно за споделяне на мира и благоденствието. Хората вярваха, че Европа е отговорът на призива на историята“.

„Искам да благодаря на парламента за водещата му роля. Когато застанах пред вас през 2019 г. с програмата си за екологична, цифрова и геополитическа Европа, знам, че някои имаха съмнения. Това беше дори преди светът да бъде преобърнат от глобалната пандемия и бруталната война на европейска територия. Но вижте къде е Европа днес“, посочи още Фон дер Лайен.

„Виждаме един геополитически съюз, който подкрепя Украйна и се противопоставя на агресията на Русия, отвръща на самоувереността на Китай и инвестира в партньорства“.

„Сега имаме Европейски зелен пакт, централен за икономиката ни, безпрецедентен по амбиции. Проправихме пътя за цифровия преход и станахме пионери в областта на онлайн правата. Имаме историческия инструмент Next Generation EU, обединяващ инвестиции, реформи в размер на 800 млрд. евро и създаващ достойни работни места днес и в бъдеще.“

„Положихме основите на здрав съюз, като помогнахме за ваксинирането на цял един континент и на големи части от света. Започнахме да ставаме по-независими и в сектори от критично значение – енергетика, интегрални схеми, суровини“.

„Благодаря ви за иновационната иноваторска работа в областта на равенството между половете. Като жена това означава много за мен. Приключихме досиета, за които мнозина смятаха, че ще останат блокирани завинаги, като например директивата относно жените в управителните съвети, както и историческото присъединяване на ЕС към Истанбулската конвенция“.

„С директивата за прозрачността в плащането, превърнахме в правна форма основния принцип, че равния труд заслужава равно заплащане. Не съществува нито един аргумент защо за един и същи вид работа една жена получава по-малко от един мъж, но работата ни далеч не е приключила и трябва да продължаваме да се стремим към напредък“.

„Парламентът подкрепя борбата с насилието над жените и бих искала да превърнем в правна норма друг основен принцип – не значи не. Не може да има истинско равенство, ако жените не живеят без насилие. Благодарение на парламента, на държавите-членки и на екипа ми от комисари, ние изпълнихме над 90% от политическите насоки, които представих през 2019 г.“.

„Заедно показахме, че когато Европа е смела и единна, резултатите са налице, но работата ни не е приключила. Нека бъдем единни, нека постигаме резултати днес и да се подготвяме за утре“.

„Преди 4 години Европейският зелен пакт беше нашият отговор на призива на историята, а това лято – най-горещото лято някога в Европа, ни напомни за това. Гърция и Испания бяха засегнати от опустошителни горски пожари, а едва няколко седмици по-късно бяха застигнати от разрушителни наводнения. Видехме хаос от стихия от метеорологични явления – от Словения до България, в целия съюз“.

„Това е реалността на една кипяща планета. Зеленият пакт се роди от нуждата да запазим нашата планета. Той беше замислен и като възможност да запазим бъдещото си благоденствие“.

„Ще продължаваме да подкрепяме промишлеността през зеления преход. Нужно е да завършим тази работа. Трябва да има подход към всяка екосистема, затова от този месец ще провеждаме диалог с промишлеността, този преход е от съществено знамение. Важно е и за хората и работните им места“.

„Ще предложим пакет за вятърната енергия, ще подобрим системите в ЕС, това обхваща и други сектори – от вятър до стомана, амбицията ни е ясна – бъдещето на промишлеността трябва да бъде създадено в Европа“.

„Запазваме курса, амбициите, ще се стремим към честен и справедлив преход. Ще се стремим никой да не бъде изоставен. Да помислим за работните места. Конкуренцията е добра за бизнеса, но тя обаче е истинска само тогава, когато е справедлива. Много дружества са изключени от международния пазар. Не сме забравили как Китай засегна соларната ни енергия. Трябва да сме наясно с рисковете.“

„Ел. превозни средства са много важни за икономиката, но пазара например сега е наводнен от по-евтини китайски автомобили, пазарът е изкривен. Но мога да заявя, че ЕК почва разследване на идващите от Китай превозни средства. Европа е готова за конкуренция, но не и за надпревара. Трябва да има диалог с Китай, трябва да намалим риска, но не и да спрем диалога“.

„В ЕС се гордеем с културното многообразие. Ние сме и Европа – дом на екологично разнообразие. Регионите са важни съюзници срещу измененията на климата. Тресавищата например поглъщат вредните емисии. Европа е богата и на гори, всички те предоставят безценни блага, поглъщат въглерод, дават ни дървесина. Загубата на природата унищожава не само поминъка на хората, но и усещането им за дом, трябва да я опазваме.“

„Продоволствието трябва да остане приоритет – искам да изразя признателност на нашите земеделци. Те ежедневно ни осигуряват здравословна храна. Продоволствената независимост също е важна за нас, земеделците ни я осигуряват. Агресията на Русия оказва влияние върху тай, трябва заедно да преодолеем предизвикателствата, за да гарантираме и за бъдеще продоволствената ни сигурност. Искаме да започнем диалог за селското стопанство в ЕС – опазването на природата и земеделието могат да вървят ръка за ръка“.

„Изправени сме пред тежки затруднения – основните са 3 – недостиг на работна ръка, инфлация и стопанската дейност да се подобри“. 

„Европа е близо до постигането на пълна заетост. Недостигът на работна ръка възпрепятства капацитета за иновации и растеж – трябва да подобрим достъпа до пазара за хората. Следва да разчитаме на експертите и партньорите ни“.

„Светът около нас се променя, социалните партньори трябва да са в центъра на бъдещето ни“.

„Икономическо предизвикателство е и инфлацията. Европа започна да понижава цените на енергията. Не сме забравили опита на Путин да използва газа като оръжие, много мислеха, че нямаме енергия да преживеем зимата, но заедно успяхме“.

„Европа се превърна в пионер в цифровата сфера. Изкуственият интелект – той ще помогне в редици сфери, но нека не подценяваме и заплахите – стотици водещи разработчици неотдавна ни предупредиха, че смекчаването на риска от ИИ трябва да е основен приоритет. ИИ е мощна технология, тя се развива по-бързо от очакванията дори и на създателите си. Трябва отговорно да управляваме тази технология. Трябва да има рамка с три стълба за ИИ – предпазни мерки, управление, иновации“.

„Когато застанах тук преди 4 години казах, че ако сме единни отвътре, никой не може да ни раздели. С мъка посрещаме новините за жертвите в Либия и Мароко, Европа ще помогне по всички възможни начини. Помислете и за Сахел, Русия междувременно се възползва от хаоса. Това буди безпокойство за нашата сигурност. Трябва да наблегнем на сътрудничеството с Африка, трябва да има партньорство, с Борел ще работим по това“.

„Русия води война срещу принципите на ООН – държавите са притеснени, че в свят без закони, някои от тях може да бъдат застигнати от подобна съдба като Украйна. Искаме да работим с нови и стари партньори за задълбочаване на връзките. Икономическият коридор, свързват Индия, Европа и Арабския залив ще увеличи търговията ни с 40%, с тръбопровод, с високоскоростен кабел за данни, това са свърхмодерни и по-мисти връзки. Това е инициативата ни  Global Gateway“.

„Всеки ден конфликтите, нестабилността карат хората да търсят убежище някъде другаде. Миграцията трябва да бъде управлявана, но това изисква единство. Това е духът на повия пакт за миграция и единство. Постигнахме равновесие между защитата на границите, реагирахме бързо е единно и на хибридната атака от Беларус, намалихме нелегалните миграционни прогнози, подписахме партньорство с Тунис, искаме да работим по подобни споразумения и с други държави“.

„Ще бъдем на страната на Украйна толкова, колкото е необходимо. 4 млн. украинци намериха убежище в Европа. Искам да им кажа, че те са все така добре дошли, подкрепата ни за Украйна ще продължи“.

„Предлагаме допълнително 15 млрд. евро за инвестиции и реформи, за да помогнем на бъдещето на Украйна. Бъдещето ѝ е в ЕС, бъдещето на Западните Балкани е в ЕС, бъдещето на Молдова е в ЕС“.

„Историята сега ни призовава да завършим изграждането на Съюза. Стратегическият интерес на Европа е да го завършим, трябва да видим какъв е залогът, трябва да оформим визия. Един завършен съюз с много млади хора, които живеят свободно, едни съюз в който има демокрация, в който журналистите са защитени, в който има върховенство на закона, в който опозицията се зачита“.

„Спомнете си голямото разширяване на ЕС преди 20 години – нарекохме до деня за добре дошли в Европа. Нека има и друг такъв ден, който пак ще наречем „Добре дошли в Европа“, необходима е упорита работа и единство, но вече виждаме успех. Видяхме работата на Украйна. Трябва да помислим как да се подготвим да завършим съюза си. Всяка вълна на разширяване е съпроводена с политическо задълбочаване. След падането на Желязната завеса се превърнахме в един съюз на хора и държави. Убедена съм, че това, което сме изградили с 27 държави, може да го завършим с 30, а дори и повече държави-членки. ЕП винаги е бил един от основните двигатели на интеграция. Аз ще подкрепям всички реформи, за да работи по-добре Съюза за гражданите си“.

„ЕК ще започне работа по прегледи на политиката преди разширяването, за да видим как всяка област може да се адаптира към функционирането на един по-голям съюз. Комисията ще представи идеите си, ще бъдем водени от убеждението, че завършването на изграждането на Съюза ще е ключов момент за просперитета ни“.

„От избора, който правим днес, зависи бъдещето на континента, хората искат съюз, който ги закриля и е близо до тях, ще се вслушаме в техния глас, ако нещо е важно за европейците, то е важно за нас“.

„Сега е момента, в който Европа трябва да отговори на призива на историята. Да живее Европа!“, заяви в заключение Фон дер Лайен.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.