Финансов експерт: Няма да паднат цените на имотите, купувайте

Ако ни трява имот, за да живеем в него – искаме да се изнесем от сегашния под наем, още сме при родителите си, семейството ни се е увеличило с дете, то сега е моментът за покупка на жилище. Не бих препоръчал на тези хора да чакат цените на имотния пазар да се сринат. Най-малкото защото през това време те ще продължат да правят разхода си за наем и др.

Това съветва експертът по финанси Стойне Василев в препоръките си към семействата как да управляват своите доходи.

Не се наемам да прогнозирам имотния пазар, но ако вземем хоризонт от 10 години, съм сигурен, че цените ще са се увеличили. Средно на година ще са нараствали с около 5 процента, заяви финансистът.

Освен това – представете си, че след 2 години цените на имотите са паднали, но лихвите по кредитите са скочили, предупреди той тази неделя по „Би Ти Ви“.

Ако сега средната лихва по ипотечните кредити е 3 %, се очаква да стане 4-4,5%, което не е шоково, но представете си все пак, че се увеличи, продържи финанситът. Така се случи през 2008 г., а после и през 2020 г. – цените са паднали, но банките са консервативни и не ни дава кредит, напомни той.

Така че сега е моментът да се намери жилище, не бих разчитал на някакво спадане, обобщи Василев.

На въпроса на този пазар все пак няма ли да се „спука балонът“ подчерта, че трендът е сделките с имоти да намаляват като бройка, но цените да се задържат на високите нива.

Все пак ако се говори за инвестиция, сметакта е друга. Тябва да се извадят цените на ремонтите, да се сметне прецизно очакваната доходност и да се сравни с тази от други инвестиции.

В момента доходността от наем на имот е от 3,5 до 4,5% и ако искаме поне 6-7%, то трява да изчакаме да се вдигне или да сме намерили много добра сделка, казва Василев.

Другата популярна инвестиция е златото, много хора следят цената – нагоре, надолу, но това е по-скоро спекулативно. Ако също погледнем напред в хоризонт от 10-15 години, то цената на златото също със сигурност ще расте, вероятно може да се говори за 7%, така че и това е добра инвестиция

Не трябва да слагаме всички яйца в една кошница, по-добре няколкоо актива, които имат различно движение на цените и така ако единият падне, друг ще расте, обобщи Василев.

Той съветва семействата първото нещо при вземане на заплатата да е заделянето на спестявания. Не да почнат от сметки и разходи и ако остане, да заделят, а обратното. И от най-малкия доход може да се спестят 5-10% месечно при добра финансова дисциплина, смята експертът.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.