ФИНАЛ: Пулмологът Александър Симидчиев изхвърли „зеления“ Дунчев от листите

Пулмологът Александър Симидчиев ще оглави кандидатдепутатската листа на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ в София област, научи „Дневник“ от свои източници. За неговото място през последните дни имаше сериозна атака от страна на доскорошния депутат от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев, който настояваше именно „Продължаваме промяната“ да вземе челното място в София-област.

Наскоро Дунчев, който беше досегашния водач на „Продължаваме промяната“ в района, съобщи пред медиите, че е разговарял със съпредседателя на партията Кирил Петков по казуса, но му е било отговорено, че водачът на листата трябва да е от „Демократична България“.

По думите му съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пък го уверил, че обединението не държи непременно да оглави листата. Това предизвика Дунчев да обвини „Продължаваме промяната“ в задкулисие, а след това се разбра, че той изобщо няма да бъде кандидат-депутат.

Интригата кой ще оглави листата от „Демократична България“ беше сериозна, тъй като на изборите през октомври 2022г. водачът на обединението Антоанета Цонева не успя да събере достатъчно гласове и формацията нямаше свой представител в 48-мото Народно събрание от района. Тогава Цонева не влезе и от другия многомандетен избирателен район, в който беше издигната – Пазарджик.

За разлика от нея Александър Симидчиев събра 1775 преференции и влезе в парламента на второ място от софийския 25-ти многоманадатен избирателен район. Той е едно от разпознаваемите лица на партията „Да, България“, която е част обединението „Демократична България“ и ако бъде избран, ще стане депутат за пети път.

Кои са останалите водачи на „Демократична България“

Вследствие на коалиционното споразумение с „Продължаваме промяната“ обединението получи водаческите места в 8 многомандатни избирателни района (МИР). За съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов вече се разбра, че той по традиция ще оглави листата в 24 МИР София. Другият съпредседател на обединението Атанас Атанасов застава начело в Русе. На последните избори водач там беше бившият правосъден министър Надежда Йорданова, а Атанасов пък се кандидатира за депутат от Варна.

Обединението е решило да запази водачите си в други три района. Във Велико Търново, Видин и Търговище начело на листите ще застанат съответно Людмила Илиева, Любен Иванов и Илина Мутафчиева. И тримата станаха за първи път депутати миналата година и участваха в 48-я парламент. Илиева и Иванов са бивши областни управители на двата града и се представители на ДСБ. Мутафичева е част от гражданската квота на „Зелено движение“.

Все още не са известни кандидат-депутатите на „Демократична България“, които ще оглавят листите в Добрич, Разград и Кърджали. До края на деня и техните имена ще бъдат утвърдени.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.