Фандъкова забрани шествието на „Безсмъртния полк“, но участниците вече се събраха пред „Св. Ал. Невски“

Кметицата на София Йорданка Фандъкова забрани провеждането на шествието „Безсмъртен полк“, съобщиха от Столична община. Събитието е планирано за днес, а участниците в него вече се събират на площад „Александър Невски“.

„Столична община не съгласува провеждането на шествието „Безсмъртен полк“, като въпреки този отказ организаторите и участниците се събират на сборния пункт на пл. „Св. Ал. Невски“ с намерение да проведат планираното от тях мероприятие. Участниците в мероприятието заявяват, че ще използват руски и съветски знамена, които в настоящата обстановка могат да се тълкуват като символи на подкрепа за войната на Русия срещу Украйна. По данни от сектор „Общинска полиция“ в района на сборния пункт, както и на крайната точка на заявеното шествие – Паметника на Съветската армия в Княжеска градина – се събират групи от граждани с противостоящи искания. За да не се допусне конфронтация между групи граждани и нарушаване на обществения ред, провеждането на несъгласуваното шествие „Безсмъртен полк“ се прекратява. Съгласно разпоредбите на Закона за събранията, митингите и манифестациите при прекратяване на мероприятието, участниците са длъжни да се разотидат, а полицията да предприеме необходимите действия за непровеждане на шествието“, се казва в съобщението на Столична община.

Председателят на фондация „Безсмъртният полк“ Павел Иванов заяви, че дори и без разрешение организационният комитет няма намерение да отменя шествието. Иванов коментира, че по закон Столична община не може да забрани проявата, тъй като режимът за провеждането на подобни мероприятия е уведомителен, а не разрешителен. В същото време обаче в ресорния закон е описано в какви случаи кметът може да забрани провеждането на едно събитие, като след забраната участниците в него са длъжни да се разотидат.  

Припомняме, че шествието е руска традиция, която се съблюдава и другаде в Европа – в него участват хора с портрети на своите близки, участвали във Втората световна война. Провежда се традиционно на Деня на Победата – 9 май. Миналата година традицията бе отменена в много държави заради войната в Украйна, но в България тя се проведе. Тази година дори руснаците се отказаха от шествията на своя територия.

Организацията за тазгодишното шествие тече на специален сайт. „Единствените знамена, които са разрешени при провеждането на Полка са знамената на България, Русия, на Победата и на СССР. Използването на друг тип лозунги и слогани е препоръчително, доколкото те са тематично свързани с празника на Победата и с Безсмъртния полк“, пишат организаторите.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.