Фандъкова хвърли бомба: ГЕРБ още няма кандидат-кмет на София

ГЕРБ все още няма утвърден кандидат за кмет на София, но се разглеждат между три и пет имена. Бомбата хвърли в предаването „Тази сутрин“ столичният градоначалник Йорданка Фандъкова.

Според нея няма значение какви са кандидатите по професия, защото най-важното е те да са запознати с проблемите на столицата. „Работата е много, развитието и промяната на София не бива да спират. Това не става с мечти и празни обещания. Свързано е с много работа, познаване на проблемите и с компетентност“, подчерта тя.

„Този мандат беше белязан от редица кризи, включително невиждани до сега – като COVID пандемията. Само три месеца след началото на мандата тази криза ни принуди да променим цялата си програма, да променим бюджетите си, за да можем да се справим с това голямо предизвикателство“, обясни тя.

Кметът на София посочи още, че е трябвало да се справят с други не по-малки кризи – като енергийната, финансовата (инфлацията) и всички, което последва след началото на войната в Украйна. Фандъкова е категорична, че всичко това се е отразило на местната власт. „Най-важното за нас, като най-големият град в страната, беше да запазим финансовата си стабилност“, посочи още тя.

Йорданка Фандъкова коментира и пренареждането на жълтите павета. „Ясно е, че първият път това се случи по безобразен начин. Затова не исках да бързам с пренареждането им. Исках да съм сигурна, че фирмата има капацитета да го направи по най-добрия начин. Направихме работна група, която предложи допълнение в технологията, за да бъде запазена тази културна ценност“, поясни тя.

Кметът на София посочи още, че около 30% от настилката вече е поставена. Това става под непрекъснато наблюдение и строг контрол, посочи Фандъкова и допълни, че самата тя минава от там инцидентно и изненадващо, за да следи работата. „Паважът се сортира там на място, така че паветата да бъдат с еднаква големина“, допълни тя.

Паметникът на Съветската армия трябва да бъде преместен, каза кметът на София. Тя припомни, че решението на Столичния общински съвет е взето преди няколко месеца и още тогава го е изпратила на областния управител. Паметникът е държавна собственост, това след дълги години атаки беше прието, защото има документи за това. Областният управител и премиерът вече изразиха своята позиция, че ще изпълнят това решение, каза Йорданка Фандъкова.

По повод палатковия лагер пред паметника в знак на протест срещу преместването му, тя посочи, че няма разрешение и съгласуване за поставяне на палатки. Сезирала съм полицията, три – четири палатки едва ли могат да попречат на преместването, отбеляза столичният кмет.

Фандъкова съобщи и какво предстои по отношение на строителството на столичното метро. В момента се строят три километра към квартал „Левски“. Очаквам да започнем и шест км през „Слатина“ към „Цариградско шосе“ и още един километър в „Обеля“, има и още десетина километра планирани, отбеляза кметът на София.

За 15 години изградихме 80% от съществуващото метро. Това са огромни проекти и са много трудни, моята задача е да осигуря финансирането и координацията, посочи тя. Метрото вече е 52 км с три метролинии, припомни Йорданка Фандъкова.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.