Евросъюзът доставя на Украйна 1 милион снаряда, България също участва

Министрите на външните работи и отбраната заседават днес в Брюксел заедно с колегите си от Украйна и Норвегия, за да уговорят съвместни покупки на боеприпаси.

В неделя вечерта посланиците на ЕС постигнаха предварителна договореност за доставка на 1 милион 155-милиметрови снаряди на Киев – количеството, което Украйна поиска за тази година. Министрите ще трябва да подпишат днес споразумението за колективни покупки. Те ще се позоват и на резултатите от обиколката на еврокомисаря за вътрешната търговия Тиери Бретон, която започна миналата седмица с посещение на три военни завода в България.

„България е сред страните членки на Европейския съюз, които подкрепят доставката на 1 милион снаряда калибър 155 за Украйна на обща стойност 1 милиард евро“, съобщиха за БНР дипломатически източници. Текстът на споразумението е почти готов и от шведското председателство се надяват той да бъде одобрен днес.

Само шепа страни не са съгласни, и то не с целия текст, а с някои пасажи в него. Става дума най-вече за въпроси като времевата рамка за производството на част от снарядите след поръчката.

В момента има голямо несъответствие в артилерийските престрелки между Русия и Украйна. Докато руснаците изстрелват дневно около 50 000 снаряда, украинците могат да отговорят с не повече от 5000-7000.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази очакване още днес да бъде постигнато споразумение. За тази цел разполагаме с бюджет от два милиарда евро, отбеляза той пред журналисти преди началото на заседанието. По неговите думи целта е доставките да бъдат осигурени бързо, евтино и в достатъчни количества.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.