„Европол“ ще разследва атентата срещу Гешев

„Европол“ също се включва в разследването на взрива по колата на главния прокурор. Още във вторник от българска страна бе обявено, че ще се търси международна помощ.

„Водим разговори с „Европол“ за подпомагане на нашето разследване. Такива разговори водим и с други европейски и не само европейски партньорски служби, с които можем да работим заедно по установяване на взрива, сила на детонацията, произход на взривното вещество“, каза пред БТА заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

До момента е известно, че минути след опита за атентат на място е бил експерт по антитероризъм от Израел.

„Първоначалните му заключения сочат, че става въпрос за опит за убийство“, обяви по-рано зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.

„Европол“ подкрепя разследвания срещу тероризъм, международен трафик на наркотици, измами и трафик на хора, които са трансгранични. Служителите й обаче не арестуват и никога не започват сами разследвания, а се включват само по молба на държава-членка на ЕС.

Експертите от „Европол“ ще бъдат ползвани и при анализа на събраните от мястото на атентата доказателства. Подобна помощ бе поискана от България и по случая, при който бус с мигранти уби двама полицаи в Бургас миналата година.

На 1 май срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев бе извършен атентат с бомба, заложена до пътя. Гешев бе в кола с най-висока степен на бронировка и не пострада. Предстои да се направи следствен експеримент, който да възпроизведе отново всеки детайл от взрив.

От Националното следствие вече са назначили множество комплексни експертизи, които да дадат категорични отговори на поредица от въпроси свързани с взрива пред кортежа на главния прокурор. До момента са готови само предварителните заключения на експертите.

„Ударната вълна е била много силна, скоростта с която осколките са излетели превишава може би 10 пъти скоростта на куршум, изстрелян от автоматично оръжие, което има убийствен поразяващ ефект“, заяви Ясен Тодоров.

Скоростта на куршум изстрелян от автоматично оръжие е между 700 и 1000 метра в секунда. Изчисленията на експертите показват, че в случая началната скорост на осколките е била между 7000 и 8000 метра в секунда. Взривното устройство е задействано дистанционно и е избухнало буквално пред кортежа на главния прокурор.

Разследващите не уточняват по колко версии работят, но казват, че вече имат насоки, че атентатът е подготвян няколко месеца.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.