Ето по какъв механизъм ще има контрол върху главния прокурор (решението на депутатите)

Народното събрание прие окончателно механизъм за контрол върху главния прокурор. Това стана по време на заседанието на парламента днес, на което се гледат на второ четене промените в НПК.

Предложението за крайната редакция бе направено от Рая Назарян (ГЕРБ-СДС) в пленарната зала и прието със 172 гласа „за“ и 37 „против“. „Възраждане“ гласува „въздържал се“. 

БСП напуснаха залата преди изобщо да започне обсъждането на промените

По предложение на ГЕРБ бе прието със 17 гласа да се освобождават председателите на върховните съдилища, главният прокурор ще бъде освобождаван с 13 гласа от Пленума на ВСС. 

Предвижда се в случаите, когато е налице законен повод за започване на разследване срещу главния прокурор или негов заместник, материалите да се изпращат на ръководителя на наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС). След постъпването им, образуваната преписка ще се разпределя незабавно на съдия, определен на случаен принцип, който временно ще бъде назначен на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКС), за да се отговори на конституционното изискване наказателното преследване да се провежда от прокурор. Предвидено е да се назначава и прокурор, осъществяващ контрол върху действията на прокурора, водещ разследването на главния прокурор.

През измененията в НПК депутатите приеха и съответни промени в Закона за съдебната власт. Решенията на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) по отношение назначаване и освобождаване на главния прокурор се приемат с мнозинство не по-малко от 13 гласа, а решенията за назначаване и освобождаване по отношение на изборен член на ВСС, председателя на Върховния касационен съд и председателя на Върховния административен съд (ВАС) се приемат с мнозинство не по-малко от 17 гласа, реши окончателно парламентът.

Часове след като парламентарната Правна комисия прие промените на второ четене, внезапно те бяха вкарани и в пленарна зала. Това не се хареса на голяма част от депутатите.

Корнелия Нинова каза от парламентарната трибуна, че това бързане има за цел да бъде свален Иван Гешев, текстовете да бъдат атакувани пред конституционния съд и да бъде запазен имунитетът на Бойко Борисов.

От „Възраждане“ обявиха, че текстовете са политическо споразумение, защото са писани от хора, които никога не са влизали в съдебна зала, нито разбират от работата на държавното обвинение.

Нека да е ясно на българската общественост, че това, което се приема днес в пленарна зала като законодателни предложения, на първо място, не е резултат от професионален анализ, от експертен такъв, а единствено от политическа договорка, касаеща механизма за отстраняване на главния прокурор, посочи Петър Петров от „Възраждане“.  Той добави, че законопроектът ще бъде приет от болшинството от хора, които нямат никаква идея какво представлява наказателният процес, никога не са виждали заседателна зала на наказателен съд, прокуратура или полицейско управление по занятие.Според Петров законопроектът ще бъде приет не като резултат от професионален анализ на необходимост от промени в наказателния процес, респективно и Закона за съдебната власт, а като политическа договорка, която да спаси тези политици, които не желаят да бъдат обект на разследване. Той смята, че ще бъде гласуван без дискусии по него в най-спорните му параграфи.

От ПП контрираха, че текстовете са писани вече няколко парламента и те са достатъчно изчистени.

Мирослав Иванов от ПГ на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ обяви, че подобни политически внушения, че този законопроект е резултат от една политическа договорка, са абсолютни несъстоятелни. Той отбеляза, че вносител на законопроекта е Министерският съвет. По този законопроект изключително много труд е положен от няколко ръководства на това ведомство, заедно с целия екип на Министерския съвет, посочи депутатът. Той напомни, че основната законодателна инициатива следва да идва точно от МС, защото в отделните министерства е съсредоточен огромният експертен потенциал и върху дадените предложения е работено изключително много.

Конкретно по отношение на механизма за разследване на главния прокурор знаете, че там са изискани становища от Венецианската комисия, от европейските ни партньори, които отговарят за това да бъдат приемани законопроекти, които отговарят на най-високите стандарти на правовата държава, каза той. Иванов добави, че ще има възможност за дебат по всички текстове.

Днес приемаме един законопроект, който по никакъв начин не можем да кажем, че е въпрос на политическа договорка, най-малкото защото дори не го разглеждаме за първи път в тази пленарна зала, отбеляза и колегата му Никола Минчев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.