Ето кой от политиците за какво гласува

Председателят на Народното събрание Росен Желязков, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и премиерът акад. Николай Денков упражниха правото си на вот днес. Ето за какво гласуваха:

Гласувах за развитие на града, в който съм роден и съм избрал да живея и работя, каза председателят на Народното събрание Росен Желязков, след като упражни правото си на глас в София. Той добави, че е гласувал за това София да изпълва със съдържание девиза си: „Расте, но не старее“.

На въпрос дали липсата на възможност за машинно гласуване ще се отрази на изборния процес, председателят на парламента каза: „Не мисля, защото гласуват хора, не гласуват средства за гласуване. Моралът е в хората. На избирателите трябва да се гарантират конституционните четири принципа – за всеобщо, пряко, равно и тайно избирателно право и гласуване. Аз мисля, че независимо от средствата, това нещо ще бъде гарантирано и ще имаме избори, които ще доведат до избора на достойни представители на местното самоуправление.“

„Изборният резултат може да бъде различен в зависимост от избирателната активност и това има значение“, каза още той.

По повод доклада на Държавната агенция „Национална сигурност“ Желязков каза, че не желае да дава квалификации.

На въпрос дали се притеснява от евентуално произнасяне на Върховния административен съд и евентуално касиране на вота, той каза: „Първо, никой не трябва да се притеснява от произнасяне на съда. Съдът е този, който арбитрира споровете. Така че, ние ще очакваме произнасянето на съда, в чиито мотиви се надявам да има и аргументи, които да подпомогнат и законодателя в по-нататъшните му решения“. В една демократична държава гаранциите са съдебният контрол, добави председателят на Народното събрание.

Гласувах за развитието на София като модерна, европейска столица, каквато всички българи искаме и имаме правото да видим, каза президентът Румен Радев. „Най-важното днес е да се гласува масово, да се осигури спокойствие в изборния ден и да има увереност, че всеки българин ще получи коректно зачитане на своя глас“, коментира Радев.

Държавният глава се е запознал с доклада на ДАНС, който е изпратен до ЦИК. По думите му дали има нещо притеснително в доклада ще установят компетентните органи.

Според президента има нужда от спешно възстановяване на доверието в изборния процес. Очаквам компетентните органи в най-скоро време да извършат своето разследване и да оповестят кои са играчите и мотивите за този акт, каза Радев. ДАНС са подчинени пряко на Министерския съвет и лично на министър-председателя. Не очаквайте от мен да нарушавам някаква йерархия, каза Радев по повод това дали би публикувал доклада.

Уважавам решението на ЦИК като независим орган, но дали е правилно и законосъобразно, ще реши съдът, заяви държавният глава.

Вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че си пожелава поне правителството да осигури нормален и прозрачен вот в България след всичкия хаос и каша, която се забърка през последните дни.

Днес българите трябва да са убедени, че отиват по своя воля и техният глас ще бъде отчетен нормално и реалистично, посочи още Йотова. „Очаквам и вероятно да спадне избирателната активност заради недоверието, което за пореден път се породи в институциите, но пък пожелавам на всички българи днес да отидат с още по-голямо желание и с още по-голяма отговорност и да гласуват, и да направят правилния избор. Много неща ни бяха отнети през последните години. Като че ли някой в момента се опитва да ни отнеме и най-важното – правото на избор“, коментира тя.

Вицепрезидентът каза, че е гласувала за една различна София, в която малките деца ще имат възможност да не чакат с години за детска градина, да живеят в град с чист въздух, в който спокойно ще могат да ходят по улиците – град, в който да няма разлика дали живееш в центъра, или в по-далечните квартали, каза още тя.

Илияна Йотова заяви, че не се е запознала с доклада на ДАНС, който е изпратен до ЦИК.

Днес е важно всички да излязат да гласуват, каза премиерът Николай Денков, след като упражни правото си на глас.

Хората трябва да са спокойни, че ако излязат и гласуват, техният вот ще бъде отчетен правилно, добави той.

„Гласувах за това София да бъде управлявана по-добре, от хора, които могат и знаят – от екип, в който има инженери, архитекти, специалисти и знаят, от екип, в който има инженери, архитекти, IT специалисти, които могат да направят София много по-чиста и красива, в която да искаме да живеем, децата ни да имат детски градини и училища. Да бъде нормален европейски град“, коментира премиерът Денков.

Попитан как ще коментира решението на Централната избирателна комисия за отмяна на машинния вот, Денков отговори: „Днес не искам да коментирам тази тема, защото днес е важно абсолютно всички да излязат и да гласуват“.

„Хора, от вашия глас зависи какви ще бъдат градът и селото, в които живеете. Гласувайте иначе други го правят вместо вас“, призова министър-председателят.

Според него има места, където гласуването само с хартиена бюлетина може да повлияе на честността на вота.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.