Ето как властта променя Конституцията

След като депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков обяви по-рано днес, че Законопроектът за промените в Конституцията ще се обсъжда на първо четене в парламента след 6 октомври, в деловодството на НС вече е внесен проектът за правилата, по които ще бъде променяна тя.

Проверка на БТА в сайта на институцията показа, че Проектът на решение за приемане на правила за процедурата по обсъждане и приемане на законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на България е внесен в деловодството на парламента.

Вносители са Радомир Чолаков и Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС, Надежда Йорданова и Никола Минчев от „Продължаваме промяната – Демократична България“, Гюнер Ахмед и Ертен Анисова от ДПС, както и Гроздан Караджов от „Има такъв народ“.

В проекторешението е записано, че законопроектът за промени в Конституцията се обсъжда и приема от Народното събрание на три гласувания в различни дни. Водеща е Комисията по конституционни въпроси. При първото гласуване законопроектът се обсъжда и гласува по принцип и в цялост.

Законопроектът е приет на първо гласуване, ако за него са гласували три четвърти от всички народни представители. Ако законопроектът получи по-малко от три четвърти (180 гласа), но не по-малко от две трети (160) от гласовете на всички народни представители, се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца.

При новото разглеждане законопроектът се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители.

Народните представители могат да правят писмени предложения за изменение и допълнение в приетия на първо гласуване законопроект, като срокът за това не може да бъде по-кратък от седем дни.

При второто гласуване законопроектът се обсъжда и приема текст по текст.

Между второ и трето гласуване не се правят предложения по текстовете. След второто гласуване комисията представя текста за трето гласуване, в който тя може да предлага само редакционно-технически поправки. Третото гласуване е гласуване на законопроекта в цялост. Гласуването е поименно.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.