Ето го новия шеф на полицията в Пловдив. Министърът: Рокадите в МВР не са политически

Съзнателно не назначих за директор на пловдивската полиция местен кадър, за да бъдат избегнати евентуални зависимости. Така министърът на вътрешните работи Калин Стоянов отговори на „24 часа“ защо е предпочел външен човек да оглави дирекцията. Както първи съобщихме, столичният антимафиот Георги Чергов поема полицията във втория град.

“Изпълнен съм с воля и желание да се справя с поставените ми задачи. Ще дам всичко от себе си. Надявам се опитът и експертизата ми да помогнат да се справя с предизвикателствата”, увери новият директор. Той каза, че още не е запознат с детайли от убийството в Цалапица, но ще го направи по най–бързия начин.

Георги Чергов влезе в сградата на пловдивската полиция Снимка: Никола Михайлов
Георги Чергов влезе в сградата на пловдивската полиция Снимка: Никола Михайлов

„Познавам отлично г–н Чергов, неговите качества, възможности, опита му и най–вече резултатите, които е постигнал като директор на ГДБОП. Уверен съм, че максимално бързо ще оправдае доверието“, заяви министърът. И допълни, че основната задача, която е поставил на Чергов, е да бъдат избегнати по всякакъв начин случаи като тежкото престъпление в Цалапица.

Министърът се спря и на самия криминален случай, заради който беше махнат предишният директор Васил Костадинов. Стоянов обясни, че ще се прави следствен експеримент и разследването продължава.

„Разбирам недоволството на хората и гневът им. За нещастие виждаме, че има тотално скъсана връзка между областната дирекция на МВР в Пловдив и Районното управление в Стамболийски. Категорично заявявам, че след като сме готови с резултатите, всички служители, извършили неправомерни действия или са бездействали, ще понесат своята отговорност, а там, където е необходимо и наказателна“, отсече Стоянов. Той посочи, че полицията работи в тясно взаимодействие с немските служби и се надява соченият за извършител Рангел Безиров възможно най-скоро да бъде задържан и предаден.

Според него проверката в районното управление в Стамболийски ще открие много нарушения. Той е убеден, че отстраненият началник Ангел Керпиев няма да се върне на поста. Министърът каза, че не е невъзможно да бъде създаден участък в Цалапица. „Донякъде е правилно служители от Стамболийски да не влизат в селото. Все пак там има напрежение и ние следва да вземем мерки с други служби на МВР, за да обезпечи района“, заяви той.

Стоянов категорично отхвърли твърденията на бившия служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, че се извършва чистка. „В МВР кадрува министърът на вътрешните работи. Ако по негово време е имало други хора, които са кадрували, това си е негов проблем“, заяви той.

И заяви, че смените в областните дирекции не са политически. „Това е избор на екипа, с който ще работя“, каза той. И обясни, че директорите, които е взел в звеното, което да го подпомага, не е повишение за самите тях. Там беше преместен и Васил Костадинов. „Просто не съм доволен от тяхната работа и считам, че има други служители, които ще се справят по-добре от тях“, обясни министърът.

Стоянов беше посрещнат от временния шеф на полицията в Пловдив Радослав Начев и заместника му Сълко Литов.

Министърът на вътрешните работи се ръкува със  заместник-директор на пловдивската полиция е назначен комисар Сълко Литов Снимка: Никола Михайлов
Министърът на вътрешните работи се ръкува със заместник-директор на пловдивската полиция е назначен комисар Сълко Литов Снимка: Никола Михайлов, 24 Часа
Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.