Експерт: Велоалеите в София са опасни

Всички велосипедни алеи в София не отговарят на нормативните изисквания за безопасност, стана ясно от думите пред БНР Радостина Петрова – експерт в проекта “Велосипедно око за София”.

Тя и колегите й са анализирали задълбочено документа „Програма за София“ и са установили, че не са спазени нормативните изисквания за изграждане на велосипедните трасета. Според Петрова, изискванията са на скоростни булеварди велоалеята да е отделена физически, което не е направено.

„В тази „Програма за София“ е отбелязано, че всички велосипедни алеи трябва да бъдат приведени в съответствие с нормативните изисквания за безопасност – поясни Петрова. – Велоалеята трябва да е с ширина от минимум 2 метра, като размерите, които са приети от Европейската комисия за ширина са 2,20 м в посока.“

Според нея велосипедните трасета в столицата не са еднакви, защото част от тях Столичната община е изградила преди да бъдат приети нормативните стандарти в България. Освен това общината спазва минималните стандарти, изтъкна Петрова.

Тя допълни, че цената за изграждане на велосипедна алея по стандартите е между 700 000 и 1 000 000 лв./км, като зависи от това от какъв етап започва да се изгражда трасето.

“Велосипедно око за София” работи с анализ, с факти и документи, за да покаже ситуацията с велоалеите и да сформират гражданско наблюдение на дейността на Столичната община по въпроса.

„Целта на проекта е да стъпи на обективни критерии. Ние изследваме доколко велосипедните политики на общината са прозрачни, доколко са достъпни за хората, доколко гражданите могат да вземат участие, да изказват мнение, доколко има дългосрочно планиране, бюджет и как се харчи този бюджет. В целия проект анализираме документи на самата община“, обясни Радостина Петрова.

Според нея велосипедното движение трябва да се насърчава, защото то решава определи проблеми на обществото.

„Те са свързани не само с чистия въздух, но и със застоялия начин на живот. За да може да се решават тези проблеми, нещо трябва да се промени“, твърди Радостина Петрова, като призова заинтересованите от велосипедната инфраструктура в София да се включат и анкетата на сайта velooko.eu.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.